Більше ніяких домашніх завдань: школярам дозволять більше відпочивати
Більше ніяких домашніх завдань: школярам дозволять більше відпочивати

Більше ніяких домашніх завдань: школярам дозволять більше відпочивати

Українським школярам більше не доведеться ламати голову над домашніми завданнями під час канікул або святкових вихідних. Міністерство освіти та науки України оприлюднило правила, згідно з якими учителям заборонено задавати завдання на дні відпочинку, а також фіксувати їх у класних журналах.

Нові умови стосовно домашніх завдань передбачені у двох важливих документах: рекомендаціях Міністерства освіти про методичне використання матеріалів та додатку до наказу про заповнення класних журналів. Відтепер учителі зобов’язані дотримуватися вимог, що забороняють задавати уроки на вихідні, святкові дні та канікули.

Підручники / скріншот з бачив

Якщо ж дитина захворіла і не може відвідувати школу, це не означає, що вона повинна виконувати завдання вдома. Як повідомив юрист Роман Бондаренко в інтерв'ю НУШ, відсутні нормативні акти, які б зобов'язували учнів виконувати домашні завдання під час хвороби. Однак, якщо здоров’я дитини дозволяє, а матеріал є зрозумілим для самостійного опрацювання, вона може виконати завдання за власним бажанням.

Відомо, що українські учні витрачають більше часу на домашні завдання, ніж їхні однолітки в інших країнах. За даними дослідження PISA-2022, більше 23% дітей займаються уроками з математики понад одну годину, а 13% — понад дві години. Однак результати дослідження показують, що учні, які витрачають на завдання більше часу, часто мають гірші результати. Причиною цього можуть бути як обсяги завдань, так і неорганізований підхід до навчання.

Автори дослідження зазначають, що завдання на канікулах чи у великому обсязі не завжди призводять до кращих знань. Швидше за все, тривалі уроки додому є наслідком слабшої підготовки в класі або недостатньої уваги до організації процесу.

Особливо важливі зміни стосуються учнів перших двох років початкової школи. Згідно із Санітарним регламентом, дітям цього віку не рекомендується задавати обов'язкові домашні завдання. Таким чином, нові правила ще більше полегшують життя як учням, так і їхнім батькам.

Раніше ми розповідали, що школярам спростили навчання: оцінюватимуть за новими правилами

Також, всі мають повернутися за парти: МОН вимагає присутності школярів

Джерело матеріала
loader