"Зрадник Заходу": ЗМІ та дипломати рознесли генсека ООН Гутерріша за візит до Росії
"Зрадник Заходу": ЗМІ та дипломати рознесли генсека ООН Гутерріша за візит до Росії

"Зрадник Заходу": ЗМІ та дипломати рознесли генсека ООН Гутерріша за візит до Росії

Участь генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріша у саміті БРІКС у Казані та його спілкування з російським та білоруським диктаторами Володимиром Путіним та Олександром Лукашенком викликали жорстку критику у німецьких ЗМІ.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у матеріалі DW.

Зокрема, консервативна газета FAZ у коментарі під заголовком "Генсек ООН у путінському шоу" пише, що за сам факт контактів із БРІКС Антоніу Гутеррішу дорікати не слід. Оскільки це входить у коло його обов'язків - регулярно підтримувати зв'язки з усіма державами-членами ООН незалежно від своїх політичних систем.

"Він не має права ігнорувати таку організацію, як БРІКС, адже до неї входять два постійні члени Ради Безпеки ООН, і вона об'єднує держави, в яких проживає майже половина населення планети", - йдеться у статті.

Проте газета наголошує, що Гутерріш мав розуміти, що в розмові з Путіним не досягне нічого, що могло б хоч трохи наблизити закінчення війни в Україні, яку той розв'язав. Крім того, він став учасником пропагандистського шоу режиму РФ, який у Казані прагнув довести, що не опинився в міжнародній ізоляції, навіть порушивши Хартію ООН.

Більш критично налаштована ліва газета taz. У коментарі під заголовком: "Гутерріш дискредитує Організацію Об'єднаних Націй" вона звинувачує екс-лідера Соціалістичної партії Португалії та прем'єр-міністра цієї західноєвропейської країни в тому, що він "зрадив Захід".

"Вищий представник міжнародного права пробує татарські солодощі в гостях у людини, яка зневажає міжнародне право. "О, смачно", - каже він. Який подарунок для Путіна! При цьому Гутерріш добродушно дивиться в телекамери і через свого прес-секретаря заявляє, що поїздки на саміти БРІКС є "стандартною практикою... Невже це тепер стандартна практика - сідати в Росії за круглий стіл групи БРІКС і демонструвати цим "нормальність" тієї війни, яку Путін веде проти України порушуючи міжнародне право? Цим Гутерріш дискредитував ООН. Але він, схоже, тут не бачить проблеми. Як не бачить він проблеми і в тому, що такі держави, як Іран, Китай та Росія, на очах у всіх розмовляють про "диктаторський Захід" і брехливо стверджують, ніби вони створили в групі БРІКС "демократичну та прозору систему", яка "сприяє правам людини", - обурилися в газеті.

У свою чергу берлінська газета Tagesspeigel вважає, що "Гутерріш шкодить собі і ООН". За словами автора статті, кожен, хто має хоч трохи політичного інстинкту, мав би триматися подалі від саміту у Казані.

"Однак у Антоніу Гутерріша фатально відсутнє подібне чуття. Але ж він - голова Об'єднаних Націй, він - головний у світі дипломат, він через свою посаду - верховний захисник міжнародного права. Вже одне те, що цей португалець облагородив своєю присутністю пропагандистську зустріч у Казані". - і тим самим російського президента є скандалом. А те, що він йому ще й руку тиснув, люб'язно при цьому посміхаючись, просто обурливо", - пише газета.

Авто статті також зазначає, що своїм приїздом до Казані Гутерріш "зробив подарунок диктатору", і цей жест, який "виглядав як раболепство, рівнозначний удару в обличчя українкам та українцям, які вже понад два роки живуть в умовах війни".

Тим часом коментатор першого каналу німецького суспільно-правового телебачення ARD вважає, що генсек ООН цілком міг би в Казані не просто закликати до "справедливого миу в Україні", а й дипломатично нагадати Путіну, що "це він розпочав війну і що саме він може негайно її припинити.

"Це саме те малодушне запобігання західних політиків, з якого неодноразово публічно глузував колишній гебіст Путін. Звичайно, для того, щоб припинити війну в Україні, з Путіним доведеться розмовляти. Однак Гутерріш - показовий приклад того, як це ні в якому разі не можна робити", - йдеться у статті.

А ось експерт із Росії берлінського зовнішньополітичного дослідницького інституту "Фонд наука і політика" (SWP) Яніс Клуге (Janis Kluge) один із небагатьох звернув увагу на те, що на полях саміту в Казані генсек ООН Антоніу Гутерріш зустрівся і сердечно обнявся також із білоруським володарем Олександром Лукашенком.

"Не міг би хтось доставити додому цю стару людину? Він виглядає розгубленим, і ці люди його використовують", - написав він у соцмережі X.

Нагадаємо, Зеленський показав світові, що витворяє Путін після зустрічі з Гуттерішем у Казані.

Теги за темою
Володимир Путін
Джерело матеріала
loader
loader