Возив сина в машині, де було тіло матері. Почався суд у справі вбивства балерини у Харкові
Возив сина в машині, де було тіло матері. Почався суд у справі вбивства балерини у Харкові

Возив сина в машині, де було тіло матері. Почався суд у справі вбивства балерини у Харкові

У Шевченківському районному суді Харкова розпочався процес у справі про вбивство Марії Холодної - балетмейстера Харківського академічного театру музичної комедії. Винятково талановита, красива, успішна і добра жінка загинула від руки свого чоловіка, бо хотіла з ним розлучитися. Зловмисник чотири рази вдарив Марію ножем, і з огляду на обставини - не через кохання, а з суто меркантильних розрахунків. Так і потім він удавав, що співпрацює зі слідством, розраховуючи на пом’якшення покарання.

Рідні Марії хочуть лише одного – щоб суд дослідив всі подробиці шокуючого злочину і був справедливим.

Шантажував, що забере дитину

На перший погляд, пара здавалася гармонійною. Вона – успішна акторка театру, він – економіст, що здобув ще й освіту психолога. Навіть рідні Марії до певного часу вважали, що у неї благополучний шлюб, і приязно ставилися до Олексія. Щоправда, зірок з неба він не хапав, хронічно роботи не мав, бо на начальницькі посади не брали, а ще міг зазирнути у пляшку. В колі друзів Олексій намагався удавати такого собі альфа-самця, якому жінка має підкорятися, хоча насправді і сім’ю, і заробітки тягла на собі Марія.

- Вона намагалася зберегти сім'ю заради сина, якого дуже любила. Але чоловік і дитину зумів настроїти проти матері, скориставшись її відрядженням до Італії, - згадує подруга акторки Світлана.

Про те, що хоче розлучитися, Марія сказала Олексію наприкінці грудня минулого року. Чоловік почав шантажувати, що в такому разі відніме дитину. Під тиском жінка згодилася не квапити події, але життя ставало дедалі важчим. “Альфа-самець” взяв дружину під жорсткий контроль – стежив, з ким вона спілкується, моніторив соцмережі, переписки, встановив приховані відеокамери в квартирі.

Спроба почати нове життя успіху не мала. Марія вже рішуче сказала про розлучення.

Сім’я жила на те, що заробляла Марія. Фото: facebook.com/kharkivmuzcomediya

Продуманий сценарій

Зрозумівши, що жінку не зламати, Олексій ніби дав згоду. Навіть пообіцяв, що син по черзі житиме у обох батьків. Коли Марія відмовилася ділити квартиру, на яку мала дарчу від батька, виторгував собі машину. І дуже просив не поспішати із заявою про розірвання шлюбу, бо відомості потраплять до ТЦК, про нього згадають і надішлють виклик. Ідучи з дому, забрав до своїх батьків дитину, пообіцявши, що скоро поверне. Ми не знаємо, чи тоді він вже задумав свій жахливий план, але подальші події вказують на таку версію.

Спершу Олексій подзвонив батькам Марії і натякнув, що у неї роман, вона може загуляти. Батьки тільки посміялися, добре знаючи свою дочку (у театрі також підтверджують, що у Марії було багато друзів, але вона ні з ким не мала близьких стосунків. – Авт.). Проте зловмисник дотримувався свого сценарію. Коли поліція прийшла в квартиру Марії, то застала сліди “романтичного побачення” - цукерки, бокали для вина, обгортки від контрацептивів...

Голова Слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов каже, що це одразу наштовхнуло на думку про інсценування.

А 17 лютого на сторінці Марії у фейсбуці з’явилися три дивні пости: коробка з квітами, два фото смачної їжі з написами “Сніданок мрії” та “Сьогодні дивовижний день”. Вони досі збереглись як свідчення неймовірного цинізму і жорстокості її чоловіка. Коли Олексій постив ці знімки, Марія вже була мертва.

- Сестра ніколи не могла розмістити такі легковажні картинки, - каже Євгеній, брат Марії. – Відколи почалася війна, всі її пости були про війну або про мистецтво.

В спробах створити собі алібі, чоловік з телефону Марії писав повідомлення її мамі та сину, намагаючись вкотре переконати, що дружина поїхала з коханцем.

Не пам’ятає, де сховав ніж та кисті жертви

Його затримали через тиждень після вбивства. Стривожена дивними постами та нетиповими смс від доньки, мати Марії написала заяву в поліцію. Камери на будинку, де вона жила, показали, що 17 лютого жінка з дому не виходила. А от чоловік витягав валізу на коліщатах... Оперативники почали перевіряти кожну адресу,  пов’язану з родиною Олексія Щербакова.

Тіло без голови та кистей знайшли в старому льосі біля напівзакинутої дачі батьків підозрюваного. Тіло намагалися спалити, але вогонь під кришкою згас. Порівняльний аналіз ДНК показав, що це Марія. Місце, де було поховано голову жертви, підозрюваний вже вказав сам, розповідаючи, як вбивав дружину у ванній кімнаті чотирма ударами ножа.

- Він досі каже, що щось не пам’ятає – куди сховав знаряддя вбивства, телефон Марії і відрубані кисті рук. Ми тільки після похорон дізналися, що сестру поховано без кистей, - каже Євген.

У процесі слідства викрилися ще страшні деталі. Убивши Марію і склавши частини тіла у валізу, Олексій поїхав до своїх батьків – забрати сина погуляти з другом. Він спокійно посадив дитину в машину, де в багажнику лежала вбита мама...

Батько підозрюваного свідчив, що в той день Олексій поводився як завжди, хіба що був трошки різкуватий, але до сина - добрий.

Камера зафіксувала, як чоловік вивозить з квартири валізу з тілом. Фото з матеріалів справи

Довічне не загрожує

Судово-психіатрична експертиза визнала підозрюваного осудним. Тепер він в статусі обвинуваченого. Призначена суддя Вікторія Щепихіна просила самовідвід, бо виявилося, що її донька та син Марії вчаться в одному класі ліцею, де директором працює батько Олексія, але клопотання було відхилене. Чи вплине ця обставина на вирок? Сподіваємось - ні, хоча мати убитої каже, що відчуває тиск з боку родини колишнього зятя.

Сам обвинувачений на суді поводиться тихо та чемно, провину визнає. Підсудному кваліфікують 1-шу частину ст. 115 УК України – “Умисне вбивство”, а отже, довічне йому не загрожує. Максимум - 15 років, а за пом’якшуючих обставин і менше. Подейкують, що суд може відбутися за спрощеною процедурою, бо все ж очевидно... Не все – переконана потерпіла сім’я.

- Подруги, колеги Марії готові давати свідчення про те, як поводив себе її чоловік, - наголошує Євген. – Ми хочемо, щоб суд дослідив всі деталі і знайшов відповіді на всі питання. Убивство сестри не може бути представлене як спонтанне на ґрунті сварки чи ревнощів. Злочин готувався заздалегідь, і готувався продумано.

Наступне засідання призначене на 5 грудня.

Джерело матеріала
loader
loader