Продати 5 копійок за 10 тисяч гривень: за якими монетами полюють нумізмати
Продати 5 копійок за 10 тисяч гривень: за якими монетами полюють нумізмати

Продати 5 копійок за 10 тисяч гривень: за якими монетами полюють нумізмати

У скарбничці зі старими монетами може ховатися справжній скарб. Наприклад, 5 копійок 1992 року. Про те, чому певні українські монети мають високу вартість, що це за копійки та де їх продати і від чого страждають нумізмати-колекціонери – у матеріалі Коротко про.

Українські гроші, зроблені в Італії

Копієчка до копієчки... І хто зна, можливо, серед монет знайдеться та, за яку колекціонери готові викласти десятки тисяч гривень. Про те, що певні українські копійки вартують набагато більше їхньої номінальної вартості, відомо всім. Існує дві категорії цінних монет – колекційні та розмінні, випущені обмеженим тиражем. От саме другі можна знайти навіть у своєму гаманці.

- Хоча це має дуже пощастити, тому що такі монети давно вийшли з обігу або й узагалі не потрапляли в маси, - розповідає Коротко про столичний антиквар і нумізмат, який захотів залишитися анонімом. – Спочатку треба пригадати історію монетного двору України. Перші монети з'явилися на початку незалежності країни. Але друкували їх не в Україні (у нас не було таких потужностей), а в Італії. У 1993 році в Луганську з’явилося перше підприємство з карбування монет. Копійки 1992-1993 років зараз дуже цінуються колекціонерами. Все більше у ціні набирають монети, які зняті з обігу, наприклад, 5 копійок 2019-го.

Окрім таких, колекціонери готові платити великі гроші за експериментальні, не затверджені до випуску, браковані монети. Вони відрізняються матеріалом, розміром, вагою тощо.

- Ви також колекціонуєте монети. Яка з українських копійок найдорожча у вашій колекції? - запитуємо.

- Я не люблю оцінювати свою колекцію у гривнях, доларах чи євро, адже це моє хобі і справа мого життя, моя віддушина – називайте як хочете, - пояснює наш експерт. – А ціни на дійсно рідкісні монети можете побачити на тому ж Violity (онлайн-аукціон). Нещодавно там продали 2 копійки 1992 року випуску, з алюмінію за більше ніж 100 тисяч гривень.

До речі, про 2 копійки. Шукають колекціонери такі монети 1992 року випуску тому, бо деякі з них були надруковані як пробна партія. Специфічна ознака цих грошей - у калиновому «вінку», який розміщений ближче до центру, а не стандартно до краю. Узагалі нумізмати радять придивлятися до особливостей копійок: чим їх більше, тим монета дорожча. Наприклад, монета номіналом 5 копійок 1992 року. Цінується за те, що має крупну насічку на «ребрі», або гурті. Також є певні відмінності у калиновому вінку і тризубі.

Особливості монети номіналом 5 копійок 1992 року випуску. Скрін: monety-yagidky.com.ua

Чим менший тираж, тим дорожча копійка

Узагалі більшість копійок 1992-1994 років цінуються колекціонерами, адже в ті роки українські монети карбували різними типами штемпелів. Відповідно, в магазинах люди розраховувалися візуально різними копійками одного номіналу. От тільки деякі монети мали тираж у сотні тисяч штук, інші – десять тисяч, а то й менше. Загадка: які ж з тодішніх копійок коштують десятки тисяч гривень? Правильна відповідь: ті, тираж яких був невеликим.

Залишимо 1992-й у минулому, згадаймо більш свіжий - 2019-й. У тому році уряд вивів з обігу монету у 5 копійок. Дотепер ці гроші можна відшукати в домашніх скарбничках. Та погана новина в тому, що вони нічого не варті. Поки що. По секрету нумізмати радять притримати старенькі 5 копійок, адже роки минають, і поступово ці монети ростимуть у вартості.

Насправді дійсно цінних українських монет, не колекційних, а саме розмінних є не так вже й багато. Визначити різновид копійок допоможуть в антикварних салонах чи на форумах нумізматів. Або можна спробувати оцінити монетку самостійно, гортаючи каталог Ігоря Коломійця «Стандартні монети України 1992-2014». На сьогодні залишається актуальним 8-ме видання. У каталозі наведено опис різновидів штампів 1, 2, 5, 10, 15, 25, 50 копійок та 1, 2 гривні. Є інформація про браки та пробні українські монети.

- Скажу так: дуже не люблю, коли люди починають самостійно оцінювати копійки, - жаліється наш нумізмат-анонім. – Ми, колекціонери, лише страждаємо від цього. Тільки ваші брати-журналісти нагадають про дорогоцінні розмінні монети, у мій магазин антикваріату починається паломництво бажаючих швидко і легко розбагатіти. Люди приходять зі жменями копійок, ще з порога заявляють: а от у мене тут рідкісні. Кажу: нічого подібного, гріш їм ціна! Знайти дійсно цінну монету – це свого роду лотерея.

Монету номіналом 2 коп. 1992 року випуску продали на онлайн-аукціоні Віоліті за більш ніж 100 тисяч грн. Скрін: violity.com

Слова нумізмата підтверджує ще один фанат старих копійок, киянин Назар. Майже 10 років чоловік збирає монети. У нього є гроші початку XIX століття, металеві карбованці, але найбільше - українських розмінних копійок.

- Усі друзі, знайомі знають про моє хобі, віддають мені старі копійки, - розповідає Назар. – Люблю, коли в магазині дають решту монетами, несу їх додому, уважно переглядаю.

Чоловік зізнається, що мріє відшукати монету номіналом у 15 копійок. Таку друкували в тому ж 1992 році експериментальним і невеликим тиражем. Зараз її можна побачити хіба що у дорогих приватних колекціях.

- А з цінних монет, які мені трапилися, пощастило знайти хіба що 50 копійок 1992 року, на якій був зміщений Герб України, - хвалиться Назар. – Продав цю монету одному колекціонеру за 500 гривень. Продавав онлайн на одному з форумів у фейсбуці. Монета була не в кращому стані, без штемпельного блиску, тому й така низька ціна.

От і ще один факт від нумізматів: чим кращий стан рідкісної монети, тим дорожче її можна продати. Особливо цінують колекціонери відсутність подряпин, іржі, затертих елементів і наявність того самого металевого блиску.

А це ті самі 2 копійки 1992 року з пробної партії. Калиновий вінок розміщений ближче до центру. Скрін: monety-yagidky.com.ua

Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала
loader
loader