WSJ: з 2022 року Ілон Маск регулярно спілкується з Путіним – підіймаються особисті та ділові питання
WSJ: з 2022 року Ілон Маск регулярно спілкується з Путіним – підіймаються особисті та ділові питання

WSJ: з 2022 року Ілон Маск регулярно спілкується з Путіним – підіймаються особисті та ділові питання

З кінця 2022 року американський мільярдер Ілон Маск підтримує регулярні контакти з російським диктатором Путіним, обговорюючи з ним особисті теми, ділову та геополітичну напруженість. Про це пише, з посиланням на кількох чинних і колишніх чиновників у США, Європі та РФ, The Wall Street Journal.

 За даними журналістів, Маск часто спілкувався з «високопоставленими росіянами» після початку повномасштабного вторгнення РФ. Серед них був перший заступник голови адміністрації Путіна Сергій Кирієнко.

Співрозмовник видання наголосив, що тоді Кремль тиснув на мільярдера і «неявно погрожував» йому. Після розмов на сторінці у Twitter Маска час зʼявлялися дописи, що SpaceX зазнає збитків від фінансування терміналів Starlink в Україні.

Регулярні контакти Маска і Путіна відновились після того, як у жовтні 2022 року американець виступив у Twitter із мирною пропозицією щодо України. 

Також наголошується, що одного разу Путін також передав Маску прохання голови КНР Сі Цзіньпіна не вмикати супутниковий інтернет Starlink над Тайванем. Нібито це сталось наприкінці 2023 року і Starlink досі не надає послуг звʼязку в Тайвані - на сайті компанії йдеться про те, що обслуговування в регіоні почнеться «скоро».

За даними журналістів, інформація про контакти Маска з Кремлем, ймовірно, ретельно приховується американським урядом. Кілька чиновників Білого дому кажуть, що не знали про це. У разі перемоги Дональда Трампа на президентських виборах Маск може увійти в його адміністрацію, і його діалог із Москвою може стати сигналом про відновлення взаємодії з російським президентом. 

Видання також наголошує,  що контакти мільярдера з Путіним викликають занепокоєння у деяких співробітників адміністрації Байдена, тому що у Маска є доступ до секретних відомостей.

  • 20 вересня секретна служба Сполучених Штатів заявила про початок розслідування щодо Ілона Маска після його "жартівливого" повідомлення в соцмережі X. 
  • 3 вересня Дональд Трамп заявив, що у разі перемоги на виборах хоче заснувати комісію з аудиту державних програм, до складу якої планує запросити Ілона Маска. 
Теги за темою
Володимир Путін Ілон Маск
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader