Вручення повісток: хто може це робити
Вручення повісток: хто може це робити

Вручення повісток: хто може це робити

Вручення повісток: хто може це робити

В Україні триває мобілізація.

Через повномасштабну агресію Росії, в Україні оголошений воєнний стан та загальна мобілізація. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Видання «РБК-Україна» розповіло, де можуть вручити повістку та хто має право це робити.

Де можуть вручити повістку

Законом не визначено місце, де повинна вручатися повістка. Саме тому, її можуть видати в будь-якому місці. Зокрема, за місцем проживання військовозобов’язаного, за місцем навчання, роботи, на вулицях, зупинках, блокпостах чи у громадських місцях.

Військовозобов'язані, які отримали повістку, зобов’язані з’явитись у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП). Так, це стосується тих, хто отримав її особисто та підписав документ про це.

У випадку, якщо про отримання повістки розписались дружина, батьки чи сусіди, її вважатимуть неналежно врученою. У такому разі, військовозобов’язаний може не ходити до військкомату.

Але якщо резервіст поставить особистий підпис про отримання повістки або якщо буде відеозапис вручення повістки чи ознайомлення з її змістом – повістка буде вважатися офіційно врученою. Окрім повісток, громадяни України також можуть отримати вимоги прибути до ТЦК. Для цього підпис не потрібен, їх можуть надсилати й поштою.

Хто може вручити повістку

В Україні вручити повістку можуть представники таких підрозділів, як: районні, міські держадміністрації; розвідувальні органи, Центральне управління або регіональні органи СБУ. Зокрема, останні можуть вручити повістки тільки тим, хто перебуває в них на військовому обліку.

Також повістку можуть вручити представники: ТЦК та соціальної підтримки; виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах рад. Крім того, представники підприємств, установ, організацій на їхній території та в місцях виконання працівниками своїх обов’язків можуть вручати повістки.

Раніше речник Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін розповів, кому будуть відправляти повістки поштою.

Джерело матеріала
loader
loader