Pro&Contra: Чи потрібно Україні відновлювати ядерний потенціал?
Pro&Contra: Чи потрібно Україні відновлювати ядерний потенціал?

Pro&Contra: Чи потрібно Україні відновлювати ядерний потенціал?

Війна з Росією, що триває 10-й рік, доводить, що безпекові гарантії, які Україна мала отримати від партнерів в обмін на відмову від ядерної зброї, не працюють.

З моменту підписання Будапештського меморандуму в Україні велася дискусія про те, чи не була відмова нашої країни від ядерної зброї помилкою та чи не варто подумати про відновлення ядерного потенціалу.

Новий виток цієї дискусії спровокувала публікація німецького видання BILD, яке, посилаючись на власні джерела, написало, що Київ всерйоз розглядає можливість відновлення ядерного потенціалу і може виготовити ядерну бомбу за кілька тижнів.

Матеріал німецького видання з’явився майже одразу після заяви президента Зеленського 17 жовтня у Брюсселі, який розповів, що у розмові з Трампом зазначив: "Або в України буде ядерна зброя, і тоді це буде захистом для нас, або ми повинні мати певний альянс. Ми обираємо НАТО, не ядерну зброю".

Публікація BILD наробила чимало галасу. Особливо бурхливо можливість створення Україною ядерної зброї обговорювалася в Росії, а Путін запевнив, що РФ цього не допустить за жодних обставин.

Зрештою, президент Зеленський та МЗС України розставили крапки над "і", спростувавши написане німецьким виданням і наголосивши на тому, що Україна не розглядає можливості відновлення ядерного потенціалу. Але, не дивлячись на ці офіційні заяви, дискусія про українську ядерну зброю досі триває.

Главред вислухав дві позиції щодо доцільності відновлення ядерного потенціалу Україною, а також імовірних наслідків цього.

Володимир ФесенкоВолодимир Фесенко

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Чи доцільно зараз Україні розглядати можливість відновлення ядерної зброї?

Дуже критично ставлюся до подібних дискусій, які не тільки не приносять нам жодної користі, але й створюють проблеми у відносинах із партнерами України.

Поки що Україні не час займатися створенням власної ядерної зброї: у неї немає ні грошей, ні ресурсів на це. Нам не вистачає грошей на оборону конвенційною зброєю, тож яка там ядерна зброя! Вибачте, але у нас немає свого порохового виробництва. Спочатку слід створити хоча б власне порохове виробництво, щоб ми могли виробляти артилерійські снаряди і був порох для стрілецької зброї, а вже потім починати думати про ядерну зброю. Слід зробити хоча б мінімум, який потрібен нам для захисту, а потім уже починати будувати "потемкинские деревни" з ядерною зброєю.

Втім, може виникнути ситуація, яка буде підштовхувати Україну до створення ядерної зброї. Потреба в цьому виникне за двох умов: по-перше, якщо ми не отримаємо надійних гарантій безпеки, тобто не буде ні НАТО, ні двосторонніх гарантій безпеки, і ми будемо бачити, що нас кидають напризволяще; по-друге, якщо дедалі більше держав підуть шляхом створення своєї ядерної зброї. Тоді у нас не буде іншого виходу, і ми муситимемо створити власну ядерну зброю. Але про це треба не базікати публічно, а мовчки робити.

Чи спроможна Україна створити ядерну зброю сьогодні?

Думаю, що технологічно Україна може створити ядерну зброю. Але це потребує грошей та відволікання значних ресурсів від інших потреб.

Як відреагує Захід, якщо Україна спробує відновити ядерний потенціал?

Тема ядерної зброї потенційно буде проблемою і ризиком конфлікту інтересів у наших стосунках із західними партнерами. В Україні були, є і будуть прихильники створення ядерної зброї. Та ми маємо добре розуміти: якщо Україна піде шляхом створення ядерної зброї, це призведе до конфлікту інтересів із нашими західними партнерами, і тоді можна буде забути про НАТО і Євросоюз.

Крім того, якщо зараз Україна почне заявляти про те, що буде створювати ядерну зброю, нам швидко перекриють кран фінансової і воєнної допомоги. Тому нам слід бути обережнішими з цією темою.

Як відновлення ядерного потенціалу Україною могло б вплинути на Росію, чи змусило б це її припинити війну?

Навіть спроба створити ядерну зброю викличе неминучу і жорстку реакцію з боку Росії. За інших умов нова війна з Росією не гарантована: якщо в РФ знатимуть, що Україна дасть відсіч, що партнери будуть нас підтримувати – не воювати за нас, але підтримувати нас хоча б так, як зараз, росіяни навряд чи підуть новою війною. А от якщо в Росії знатимуть, що ми вже працюємо над ядерною програмою, вірогідність війни буде близькою до 100%. У тому числі, можливо, з застосуванням тактичної ядерної зброї. Тобто РФ не буде просто так дивитися, а застосує проти нас усі свої можливості, в тому числі й ядерні.

Хто такий Володимир Фесенко

Фесенко Володимир (8 листопада 1958, Лозова, Харківська область) – український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента". Лауреат премії "Celebrity Awards 2020" в номінації "Політолог року", пише Вікіпедія.

Віктор ЯгунВіктор Ягун

Колишній заступник голови СБУ, генерал-майор запасу

Чи доцільно зараз Україні розглядати можливість відновлення ядерної зброї?

Україна має право робити що завгодно, бо вона є суверенною державою. І за Будапештським меморандумом наші партнери мали гарантувати нам безпеку, коли Росія пішла на Україну війною, але сталося інакше – виходить, вони нас просто надурили. Тому Україна ставить питання руба: або нас мають прийняти до НАТО, відповідно, створивши безпекову парасольку над нами, або ми починаємо створювати ядерну зброю. І наша країна має право говорити саме так, тому що це питання її вживання.

Інша справа – чи здатні ми не тільки створити ядерну зброю, але й потім обслуговувати її. Але досвід Ізраїлю засвідчив, що все це – риторичні питання. Адже коли постало питання про виживання Ізраїлю як держави, там зрозуміли, що за них ніхто воювати не буде. Напевно, Ізраїль уже має ядерну зброю – згадайте цю знамениту фразу: у нас ядерної зброї немає, але якщо треба, ми нею шандарахнемо. Україна зараз опинилася у ситуації, схожій на ту, в якій свого часу був Ізраїль.

Чи спроможна Україна створити ядерну зброю сьогодні?

Зараз не йдеться про те, що Україна вже завтра почне створювати власну ядерну зброю (у нас просто немає потрібних для цього коштів), але стовідсотково ми маємо для цього і відповідні напрацювання, і можливості, до речі, набагато більші, ніж були в Ізраїлю.

Тобто технічні можливості створити ядерну зброю у України є вже зараз. Я не кажу про стратегічну, але тактичну ядерну зброю – так. Сьогодні це не є великою проблемою.

Як відреагує Захід, якщо Україна спробує відновити ядерний потенціал?

А що нам залишається робити? Ми просимо допомогти нам протистояти російській агресії, а нам кажуть почекати і подивитися. Чого чекати? Може, росіяни дійдуть не до Києва, а тільки до Броварів? Як із Заходом говорити! В певний момент Україна просто скаже: слухайте, у нас є два шляхи – або членство в НАТО, або створення власної ядерної зброї. Звісно, ми розуміємо, що створення ядерної зброї – не кращий варіант, але що нам робити, самознищитися як народ, тому що Захід не може належним чином допомогти? Виходить, ми можемо розраховувати тільки на себе.

Зараз ми в такій ситуації, що в нас просто немає вибору. Скільки можна нам бути прохачами. Не хоче Захід допомагати – що ж, не треба.

Є країни, не Європи, які набагато краще розуміють ситуацію України. Зараз, наприклад, Південна Корея приймає рішення, чи почати пряму допомогу Україні у зв’язку зі вступом Північної Кореї у війну проти нашої країни та перекиданням військ. Японія також піднімає ставки, тому що розуміє, що ми певною мірою стримуємо і Китай. Якщо Європа і Америка цього не розуміють, що нам залишається робити. Ми зараз платимо за все своєю кров’ю.

Як відновлення ядерного потенціалу Україною могло б вплинути на Росію, чи змусило б це її припинити війну?

Росія вже перелякалася. У Державній думі РФ уже сказали, що все це блеф, це неможливо, що Україна не здатна створити ядерну зброю, що у неї немає технічних можливостей. Така реакція – ознака переляку. Якби росіяни не сприйняли б інформацію BILD серйозно, вони б продовжували свою риторику – мовляв, "а ми ж говорили, що українці можуть свою бомбу створити", "ми ж вас попереджали про ядерну безпеку".

Росія перелякалася, бо там розуміють: у нас є і науковці, і розробки, і навіть учбовий реактор. У нас було три учбові реактори: в Севастополі, Харкові і Києві. Принаймні київський реактор працює.

Веду до того, що Україна справді має спроможності створити ядерну зброю. І Росія це розуміє. Так, ми не здійснимо якийсь прорив, не будемо наздоганяти Росію разом із Китаєм. Але зробити певну ядерну "вундервафлю" і кудись її відправити – можемо спокійно, якщо вони нас вкрай дістануть.

Припинити війну Росія не може, хіба що станеться щось всередині неї самої. Згадайте досвід Першої світової війни: що сталося тоді з Росією – нічого, просто царя не стало, разом із його урядом. А так, поява ядерної зброї у нас нічого б не змінила в діях Росії.

Втім, уже те, що Росія перелякалася, є знаковим. До того ж вона дуже боїться того, що Захід у відповідь на таку риторику Києва почне допомагати належним чином у війні до перемоги.

Хто такий Віктор Ягун

Віктор Ягун – український військовий, громадський діяч, генерал-майор запасу Служби безпеки України. У період з березня 2014-го по червень 2015-го року був заступником голови СБУ. Під проводом Ягуна добувалася і оприлюднювалася інформація про участь російських військ і роботу спецслужб у війні проти України на Донбасі. Учасник ООС на Донбасі.

Джерело матеріала
loader
loader