PESEL UKR: Польща запровадила нові вимоги до документів для в'їзду дітей-українців
PESEL UKR: Польща запровадила нові вимоги до документів для в'їзду дітей-українців

PESEL UKR: Польща запровадила нові вимоги до документів для в'їзду дітей-українців

Українцям розповіли про перетин кордону з неповнолітніми дітьми, які перебувають у Польщі під тимчасовим прихистком (PESEL UKR).

Як передає "Хвиля", про це пише Yavp.pl.

У зв'язку з війною багато українських сімей були змушені залишити свою батьківщину і знайти тимчасовий притулок у сусідніх країнах, зокрема, в Польщі. Для тих, хто отримав статус тимчасового захисту (PESEL UKR) у Польщі, питання перетину кордону з неповнолітніми дітьми набуває особливої ​​актуальності.

Для українців, які мають тимчасовий притулок у Польщі (PESEL UKR), при перетині польського кордону потрібні два документи:

Українці у Польщі
Українці у Польщі

Саме ці документи дають право на перетин кордону Польщі, а також право на переміщення іншими країнами Шенгенської зони.

Важливо! Паперова довідка про присвоєння номера PESEL UKR, яку ви отримали у польській адміністрації (urzędzie), не підходить для перетину кордону. Цей документ не визнається прикордонниками як підстави для в'їзду.

Зверніть увагу, що завантажити програму можуть повнолітні особи (18+) та неповнолітні діти віком від 13-18 років.

Для дітей віком до 13 років один із батьків/правових опікунів (той, хто подавав заяву на присвоєння дитині PESEL UKR) повинен завантажити дані дитини у свій профіль Diia.pl.

Детальну інструкцію, як це зробити, Ви знайдете за посиланням: https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/diiapl-dla-dzieci-w-aplikacji-mobywatel

Також необхідно врахувати, що якщо один із батьків (опікунів), у профіль якого були завантажені дані про дитину до 13 років, отримав карту побуту, то електронний сертифікат Diia.pl стає неактивним не лише для нього, а й для дитини.

У такому разі, щоб дитина мала законну підставу для в'їзду до Польщі, один із батьків (опікунів) дитини має право отримати картку побуту для дитини на підставі возз'єднання сім'ї (згідно зі статтею 42 п.13 Спеціального Закону від 12 березня 2022 р. " Про допомогу " громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом на території цієї держави").

Крім того, важливо пам'ятати, що громадяни, які подали на карту побуту та ще не отримали відповідного пластикового документа, можуть у будь-який момент втратити статус UKR. Відповідно, і право на в'їзд до Польщі на підставі Diia.pl.

Таке може статися у зв'язку з тим, що скасування тимчасового пприхистку (PESEL UKR) відбувається у день ухвалення позитивного рішення (decyzji) про надання дозволу на перебування в Польщі (zezwolenia na pobyt), а не в момент отримання пластикової картки побуту, що підтверджує наявність цього дозволу. Відділи у справах іноземців воєводських управлінь не інформують про дату ухвалення рішення.

Таким чином, якщо неповнолітня дитина перетинатиме кордон з Польщі до України або з України до Польщі у супроводі третіх осіб (повнолітніх родичів чи знайомих), супроводжуючі особи повинні мати нотаріально засвідчене повноваження/дозвіл на виїзд дитини за кордон від обох батьків або від кожного окремо.

Нагадаємо, у Польщі зафіксували масове зростання заяв українців на міжнародний захист.

Джерело матеріала
loader