Литва демонтує лінії електропередач у напрямку Росії та Білорусі
Литва демонтує лінії електропередач у напрямку Росії та Білорусі

Литва демонтує лінії електропередач у напрямку Росії та Білорусі

Литва в рамках синхронізації балтійських енергосистем із Західною Європою відключить лінії електропередач у напрямку Росії та Білорусі в лютому, а потім їх демонтує.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на LRT, повідомив литовський оператор системи передачі електроенергії Litgrid.

Всі лінії будуть відключені 8 лютого 2025 року, коли закінчиться термін дії угоди про спільну електроенергетичну систему між Росією, Білоруссю та країнами Балтії.

"Відразу після цього розпочнуться демонтажні роботи", – повідомили в Litgrid в коментарі BNS.

Із наближенням синхронізації мережі з континентальною Європою уряд Литви у середу вилучив сім 330-кіловольтних ліній електропередач, які ведуть до РФ та Білорусі, зі списку активів і об'єктів, важливих для національної безпеки.

Очікується, що балтійські мережі будуть синхронізовані з мережами континентальної Європи 9 лютого.

За день до цього, 8 лютого, Литва, Латвія та Естонія від'єднаються від російської системи і проведуть єдиний спільний тест ізольованої роботи, після чого не повернуться до старої системи.

Оператори енергосистеми держав Балтії 16 липня сповістили Росію та Білорусь, що з лютого 2025 року від’єднуються від їхньої енергосистеми.

У квітні 2023 року уперше в історії Литва повністю відключилася від російської електромережі.

Тестування тривало 10 годин, електропостачання відбувалося за рахунок місцевих електростанцій, а також імпорту з Польщі та Швеції.

Джерело матеріала
loader