«Вилізли мільярдні збитки»: Зеленський не планує підписувати закон про скасування переходу на літній час, — BBC
«Вилізли мільярдні збитки»: Зеленський не планує підписувати закон про скасування переходу на літній час, — BBC

«Вилізли мільярдні збитки»: Зеленський не планує підписувати закон про скасування переходу на літній час, — BBC

Згідно із законопроєктом, прийнятим Верховною Радою у липні, Україна мала перейти на зимовий час (перевести стрілки на годину назад) вже у ніч проти неділі, 27 жовтня, і залишитись на ньому надалі (без повернення до літнього) — однак Президент і досі не підписав документ і, схоже, не планує цього робити (терміни накладання вето також пройшли).

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! «Вилізли мільярдні збитки»: Зеленський не планує підписувати закон про скасування переходу на літній час, — BBC - Фото 1

Таку інформацію надали виданню BBC анонімний представник президентської команди та співрозмовник з президентської фракції:

«Спікер це протис, це його ідея, тому щоб його не ображати, вето не буде, але і підпису не буде».

Причина відмови від закону? Під час підрахунків нібито раптово «вилізли збитки у кілька мільярдів».

Нинішній спікер парламенту Руслан Стефанчук подав проєкт про скасування переведення годинників ще у 2020 році і його навіть схвалили у першому читанні, разом з тим проваливши голосування в цілому. За повторної спроби у липні 2024 року необхідні голоси таки знайшли:

«Восени ми перейдемо на зимовий час і залишимось на ньому, тобто UTC+2«Вилізли мільярдні збитки»: Зеленський не планує підписувати закон про скасування переходу на літній час, — BBC - Фото 2«Вилізли мільярдні збитки»: Зеленський не планує підписувати закон про скасування переходу на літній час, — BBC - Фото 3Стандарт UTC — або Всесвітній координований час — використовують в усьому світі для регулювання часу. Часові пояси навколо земної кулі описуються як додатне або від'ємне зміщення від UTC — на схід чи захід від нульового меридіана. Відповідно часовий пояс України — UTC+2, і цей час називають стандартним київським часом. або київський час», — анонсувала тоді заступниця голови фракції «Слуги народу».

У міністерстві економіки зазначали, що саме зимовий час є природним для України й відповідає її географічному положенню.

Стрілки ж ми сіпаємо туди сюди ще з часів Радянського союзу — стандартно у вихідні, аби організм людини мав час для адаптації (хоча чимало досліджень вказували на те, що переведення годинника викликає у людей недосипання, і як наслідок зростання кількості депресій та серцево-судинних захворювань).

Нині близько 60 країн переводять годинники двічі на рік, більшість з них — у Європі (передбачалось, що країни ЄС востаннє переведуть час у 2021 році, однак цю реформу поки не прийняли), деяких частинах Північної Америки, Азії та Океанії. Водночас у більшості країн Африки, Азії та Південної Америки переходу на літній час немає.

Згідно з соцопитуваннями, українці й самі так і не дійшли спільної думки щодо переходу на літній час. Давнє опитування Research & Branding Group, проведене у жовтні 2021 року, показало, що 42% схвалювали ідею відмови від переведення годинників: однак 17% пропонували відмовитись від літнього часу, а 25% — від зимового.

Теги за темою
Україна Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader
loader