Школярам спростили навчання: почнуть оцінювати за новими правилами
Школярам спростили навчання: почнуть оцінювати за новими правилами

Школярам спростили навчання: почнуть оцінювати за новими правилами

Міністерство освіти і науки України запровадило спеціальну програму навчання для українських школярів, які тимчасово проживають за кордоном.

Як передає "Хвиля", про це повідомила заступник міністра освіти та науки України Надія Кузьмічова в інтерв'ю РБК-Україна.

Програма допомагає школярам зберігати зв'язок із Україною, при цьому враховує їх нові життєві обставини.

Оскільки часто виникали складнощі через те, що уроки в іноземних та українських школах проходили в один і той же час, у 2023 році запровадили спеціальний скорочений курс – "українознавчий компонент".

Навчання українських школярів / Фото: Depositphotos
Навчання українських школярів / Фото: Depositphotos

За цією програмою діти вивчають лише ключові предмети, пов'язані з Україною: українську мову, літературу, історію, правознавство, географію та захист України. Оцінки з інших предметів зараховуються виходячи з успішності у зарубіжній школі.

За словами Кузьмичової, такий підхід ґрунтується на довірі до закордонних освітніх систем.

"Ми пропонуємо в чомусь йти на компроміс. Ми довіряємо оцінкам, поставленим у польських, французьких та інших школах. Не потрібно зайвий раз тестувати дітей, щоб перевірити ці результати. Адже така недовіра може призвести до того, що дитина відмовиться від навчання у українській школі", – розповіла вона.

Хоча Міністерство освіти розробило спеціальну програму, ситуація залишається непростою. За офіційними даними, понад 330 тисяч українських дітей зараз мешкають в інших країнах, а реальна кількість, ймовірно, перевищує цю цифру.

На жаль, далеко не всі з цих дітей мають можливість продовжувати навчання в українських школах, попри створені для цього умови.

Нагадаємо, як зміниться навчання українських школярів із 2025 року.

Джерело матеріала
loader
loader