Понад 60% жителів Чернігова задоволені діяльністю міської ради та Ломако, водночас роботу МВА, ОВА та Чауса позитивно оцінили лише понад 20% — опитування
Понад 60% жителів Чернігова задоволені діяльністю міської ради та Ломако, водночас роботу МВА, ОВА та Чауса позитивно оцінили лише понад 20% — опитування

Понад 60% жителів Чернігова задоволені діяльністю міської ради та Ломако, водночас роботу МВА, ОВА та Чауса позитивно оцінили лише понад 20% — опитування

Понад 60% жителів Чернігова задоволені діяльністю міської ради та Ломако, водночас роботу МВА, ОВА та Чауса позитивно оцінили лише більше 20% — опитування

84% респондентів переконані, що питаннями забезпечення життєдіяльності Чернігова має займатися міська рада.

Абсолютна більшість чернігівців (69%) задоволені діяльністю виконуючого обов'язкиміського голови Чернігова Олександра Ломако та міської ради (62%), не задоволені роботою в.о. — 24%, а міськради — 27%, свідчать результати опитування "Суспільно-політичні настрої мешканців Чернігова" Соціологічної групи "Рейтинг".

Соціологічна група "Рейтинг"

Водночас діяльністю Чернігівської міської військової адміністрації жителі більше не задоволені (62%), ніж задоволені (22%). Задоволені діяльністю Чернігівської обласної військової адміністрації 23% опитаних, не задоволені — 59%. Роботу начальника МВА Чернігова Дмитра Брижинського позитивно оцінили 17%, негативно — 68%. Позитивно оцінюють діяльність голови ОВА Вячеслава Чауса 22%, негативно — 70%.

Соціологічна група "Рейтинг"

Зазначається, що 70% жителів переконані, що Ломако ефективно справляється з виконанням обов‘язків міського голови, протилежної думки — 20%. На думку  71% опитаних його робота скоріше сприяє розвитку міста, 14% — мають протилежну думку. 

Соціологічна група "Рейтинг"

Діяльність МВА Чернігова скоріше неефективною вважають 60%, тоді як 26% — оцінили її як ефективну. Абсолютна більшість жителів (64%) вважають, що робота міської військової адміністрації під керівництвом  Брижинського скоріше перешкоджає розвитку міста, 15% вважають діяльність МВА корисною для розвитку міста. На думку 19% респондентів, діяльність обласної військової адміністрації під керівництвом Чауса скоріше сприяє розвитку міста, натомість 58% вважають протилежне.

Соціологічна група "Рейтинг"

У Чернігові 84% опитаних жителів переконані, що міська рада має займатися питаннями забезпечення життєдіяльності міста, водночас лише 9% вважають, що це має робити міська військова адміністрація.

Соціологічна група "Рейтинг"

Ліквідацію МВА під керівництвом Брижинського та повне відновлення повноважень міської ради і виконкому підтримують 71% опитаних, тоді як 10% —  за повну передачу повноважень міської ради та виконкому міській військовій адміністрації. На думку 53% нещодавні обшуки у міській раді та відкриті кримінальні провадження є скоріше тиском на місцеву владу, тоді як 37% вважають це боротьбою з корупцією.

Соціологічна група "Рейтинг"

"Серед місцевих політиків опитані найкраще ставляться до В.Атрошенка (84% – позитивно, 11% – негативно). До О. Ломако позитивно ставляться 70%, негативно – 21%. До В. Чауса позитивно ставляться 23%, негативно – 67%. До Д. Брижинського позитивно ставляться 17%, негативно – 63%, 10% - не чули про такого", - зазначають соціологи. 

Про рішення Яворівського районного суду щодо позбавлення Атрошенка на рік права обіймати посаду міського голови чули 94% опитаних.  77% це рішення суду не підтримують та вважають його скоріше тиском на місцеву владу (14% — висловили свою підтримку рішенню суду, 
а 8% вважають це рішення боротьбою з корупцією). 

  Аудиторія: мешканці Чернігова від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 800 респондентів. Метод опитування: Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3,5%. Терміни проведення: 11-20 жовтня 2024 року.

Нагадаємо, міського голову Чернігова Владислава Атрошенка відсторонили від посади ще наприкінці 2022 року. У мерії пов’язують це із політичним тиском Банкової на місцеву адміністрацію.

Минулого року ДБР проводило обшуки в міській раді Чернігова та вдома в тимчасово виконувач обов’язків міського голови Олександра Ломако у справі щодо законності його закордонного відрядження. 5 вересня цього року правоохоронні органи прийшли з обшуками до міської ради Чернігова ташукали документи за 2017 рік. Ломако вважає, що центральній владі хочеться показати недієздатність керівництва Чернігова і після "підпорядкувати призначеному чиновникові виконавчий орган, комунальні підприємства та установи".

Як вдається керувати Черніговом в умовах постійного морального тиску, зокрема й на депутатський корпус, із боку силових структур та військової адміністрації міста і області, та чим кейс міста може обернутися для місцевого самоврядування взагалі, читайте в інтерв’ю в.о. мера Олександра Ломако, з яким поговорила Ірина Латиш у рамках спільного спецпроєкту Руху ЧЕСНО з ZN.UA.

Джерело матеріала
loader
loader