7 країн проти вступу України в НАТО: у Зеленського відреагували на cтаттю Politico
7 країн проти вступу України в НАТО: у Зеленського відреагували на cтаттю Politico

7 країн проти вступу України в НАТО: у Зеленського відреагували на cтаттю Politico

За даними жкрналістів, щонайменше сім держав-членів НАТО, серед яких США та Німеччина, не підтримують запрошення України до вступу у військово-політичний блок. Прессекретар Володимира Зеленського спростував цю інформацію.

Прессекретар президента України Сергій Никифоров заявив, що інформація Politico щодо того, що 7 країн НАТО виступають проти вступу України в Альянс не відповідає дійсності. У коментарі "РБК-Україна" він сказав, що такі чутки вигідні тим, хто має на меті створити враження, що Україна не користується широкою підтримкою серед членів НАТО.

Никифоров нагадав, що запрошення України до Північноатлантичного альянсу є першим пункт "плану перемоги" президента України, а також надійним шляхом до справедливого і тривалого миру.

"Володимир Зеленський презентував план міжнародним партнерам, українському парламенту і спільноті, представникам ЗМІ та громадянського суспільства, і консолідує їхні зусилля, щоб наблизити запрошення України до НАТО", — зазначив прессекретар глави держави.

Він додав, що ідею запрошення України підтримує абсолютна більшість країн-членів Альянсу, а щодо решти ведеться активна робота з адвокації.

Хто проти вступу України в НАТО: що писало Politico

23 жовтня американське видання Politico опублікувало статтю з посиланням на інформацію від чотирьох чиновників США і дипломатів НАТО, у якій йдеться про те, що сім країн — США, Німеччина, Бельгія, Іспанія, Угорщина, Словаччина та Словенія — нібито виступають проти запрошення України до Альянсу.

Однак офіційні представники, які спілкувалися з журналістами, підкреслили, що ані США, ані Німеччина не виключають можливості майбутнього вступу України до НАТО.

Нагадаємо, 22 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не обговорює можливість вступу до НАТО в обмін на відмову від окупованих Росією територій. За його словами, для нього принципово отримати запрошення в Альянс під час війни.

19 французьке видання Le Monde написало, що президент США Джо Байден нібито змінив свою позицію і готовий запросити Україну в НАТО. Однак 23 жовтня постійний представник США при НАТО в адміністрації президента Байдена Джуліанна Сміт заявила, що "альянс не досяг тієї точки, коли він готовий запропонувати Україні членство чи запрошення.

Теги за темою
Україна Володимир Зеленський Угорщина
Джерело матеріала
loader
loader