Африка розпадається на частини: що за цим стоїть
Африка розпадається на частини: що за цим стоїть

Африка розпадається на частини: що за цим стоїть

Африка розпадається на частини: що за цим стоїть

Формування Великого розколу займе ще десятки мільйонів років.

Може здатися, що Земля остаточно сформувалася, але це неправда. Ми ще живемо у світі, який продовжує складатися як шматочки головоломки. Це відбувається через рух літосферних плит, які спричиняють землетруси, зводять гори і навіть руйнують континенти. Один з них, Африка, повільно розпадається на частини, пише IFLScience.

Варто зазначити, що формування Великого розколу навряд чи завершиться за нашого життя. Його освіту займе десятки мільйонів років.

Виникаюча тріщина пов'язана зі Східно-Африканською рифтовою системою (EARS), одним з найбільших розломів у світі, що простягається вниз на тисячі кілометрів через кілька країн Африки, включаючи Ефіопію, Кенію, Демократичну Республіку Конго, Уганду, Руанду, Бурунді, Замбію, Танзанію, Малаві та Мозамбік. Коли розкол завершиться, він відокремить меншу плиту Сомалі від більшої Нубійської плити, завершивши процес, який вже розвивається близько 25 мільйонів років.

2018 року в Кенійській рифтовій долині з'явилася гігантська тріщина, після якої в інтернеті поширилася концепція розпаду континентів. Видання зазначає, що ця тріщина, мабуть, мала мало спільного з геологічним майбутнім Африки. Ймовірно, вона була пов'язана з ерозією ґрунту. Але цікаво її розташування.

«Залишаються питання про те, чому вона утворилася в тому місці, де вона утворилася, і чи пов'язана її поява зі Східно-Африканським розломом, що триває. Наприклад, тріщина могла бути результатом ерозії м'яких ґрунтів, що заповнюють старий розлом, пов'язаний із розколом», — заявила Лусія Перес Діас, науковий співробітник у дослідницькій групі з динаміки розломів у Королівському коледжі Холлуей.

Процес втрати Африкою східної частини буде повільним та поступовим. Коли це станеться, очікується, що між частинами з'явиться нове море. Це може шокувати, але насправді щось подібне відбувалося не раз в історії Землі.

У минулому всі континенти нашої планети об'єднувалися в один надконтинент Пангея. Але під дією тектонічних плит він розпався на частини, утворивши континенти, які, якщо їх поєднати, ідеально склалися б разом як шматочки пазла.

Є також викопні останки, які підтверджують, що стародавні види населяли континенти, які зараз розділені. За даними Американського музею природної історії, це справедливо щодо мезозавра — рептилії, що вимерла, віком 290 мільйонів років, скам'янілості якої були знайдені в Південній Америці та Африці.

Вважається, що континенти сходилися і розходилися приблизно тричі в історії Землі, і це ще кінець. Подібні процеси відбуватимуться й надалі, але дуже повільно.

Раніше вчені заявили, що тектонічна активність на Землі могла початися на мільйони років раніше, ніж вважалося.

Джерело матеріала
loader