Військовий облік: чи можна стати на нього за місцем фактичного проживання
Військовий облік: чи можна стати на нього за місцем фактичного проживання

Військовий облік: чи можна стати на нього за місцем фактичного проживання

Військовий облік: чи можна стати на нього за місцем фактичного проживання

Пояснення дала юристка.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей, як і до війни, українці мають дотримуватися Правил військового обліку.  Юристка Галина Токмач розповіла, чи можна стати на облік за місцем фактичного проживання, а не реєстрації.

Відповідно до Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток 2 до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487):

Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку:

  • за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;
  • за місцем роботи (навчання) - в центральних і місцевих органах виконавчої влади, в інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, в органах військового управління (органах управління), військових частинах (підрозділах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органах спеціального призначення, на підприємствах, в установах, організаціях, закладах освіти, закладах охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності.

При цьому, згідно Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487 , військовий облік поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, з урахуванням обсягу та деталізації - на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний.

  • Персонально-якісний військовий облік передбачає облік відомостей (персональних та службових даних) стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання, які узагальнюються в облікових документах та вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Ведення персонально-якісного військового обліку покладається на відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ, відповідні підрозділи розвідувальних органів.
  • Персонально-первинний військовий облік передбачає облік відомостей стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх проживання у відповідній адміністративно-територіальній одиниці. У селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, ведення такого обліку покладається на виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.
  • Персональний військовий облік передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи (служби) або навчання та покладається на керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

 Взяття громадян, які прибули з тимчасово окупованих територій України, на персонально-первинний та персональний військовий облік здійснюється після взяття таких осіб на облік внутрішньо переміщених осіб та на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів за місцем фактичного проживання.

«Отже, якщо ви не оформлені як ВПО, то не можете стати на військовий облік за місцем фактичного проживання (тільки за зареєстрованим). Тому пропоную вам розглянути варіант зі зміною прописки. Тобто, йдете в ЦНАП за місцем фактичного проживання та подаєте заяву про реєстрацію місця проживання з одночасним зняттям із зареєстрованого місця проживання. Після цього отримуєте витяг з реєстру територіальної громади та знову йдете в ТЦК», – порадила вона.

Нагадаємо, як відбувається процедура постановки на облік 17-річних військовозобов’язаних.

Джерело матеріала
loader
loader