Війна з чорною смородиною: вирощування ягоди заборонили на століття, що сталося
Війна з чорною смородиною: вирощування ягоди заборонили на століття, що сталося

Війна з чорною смородиною: вирощування ягоди заборонили на століття, що сталося

Садівникам заборонили вирощувати чорну смородину, бо її кущі вподобав як проміжного господаря іржастий гриб. Цей паразитичний грибок заражає сосни та знищує хвойні ліси.

Заборона на вирощування чорної смородини діяла у Сполучених Штатах Америки майже сто років: від початку 20 століття до скасування на початку 21-го. Тож чимало американців не пробували цієї ягоди ніколи в житті, а деякі не ризикують і досі. Про цей факт писали у виданні IFLScience.

Зазначається, що наприкінці 19 століття чорна ягода була досить популярною серед жителів штату Нью-Йорк, однак смородину заборонили через паразитичний гриб Cronartium ribicola. Цей гриб викликав пухирчасту іржу на білих соснах, а як переносника використовував смородинові кущі. Для порятунку лісової промисловості з 1911 року уряди штатів почали забороняти вирощування чорної смородини та подібних рослин.

В середині 20 століття почали виводити стійки до хвороб сорти, але побоювання через загрозу для соснових дерев іще лишалися в пам'яті деяких людей, пишуть автори статті. До того ж більшість американців ніколи не куштували чорної смородини, тому заборона на її вирощування нікого не турбувала. Уряд почав дозволяти окремим штатам знімати заборону у 1966 році, але процес ішов повільно. У штаті Нью-Йорк заборону зняли у 2003 році завдяки зусиллям однієї людини — Грег Квінн переконав уряд у тому, що вирощування культури тепер є безпечним.

Проте журналісти зазначають, що багато американців через ці події досі не знають, якою є чорна смородина на смак.

Чорна смородина (Ribes nigrum) історично походить із північної Європи та Азії. Її плоди багаті вітаміном С, їх їдять сирими та використовують у кулінарії, а також у виготовленні джемів, алкогольних напоїв, для виготовлення ароматизаторів і фіолетових барвників.

Нагадаємо, 2 жовтня ЗМІ писали, у яких 10 продуктах міститься найбільше вітаміну С. Крім традиційних апельсинів і лимонів, до списку увійшли чорна смородина, солодкий перець, перець чілі, полуниця, капуста, папая, диня, ківі та броколі.

Крім того, 10 вересня Фокус із посиланням на закордонні ЗМІ уклав перелік із 5 фруктів і ягід, у яких міститься найменше цукру. Це лайми, лимони, журавлина, малина, ожина, полуниця, а також грейпфрут.

Теги за темою
продукти
Джерело матеріала
loader
loader