Польські акценти «Молодості»
Польські акценти «Молодості»

Польські акценти «Молодості»


 53-й КМКФ «Молодість» відкриється та закриється польскими стрічками

Фільмом відкриття стане україно-польська драма «Дві сестри». Це – одна з перших ігрових стрічок, знятих в Україні після початку повномасштабного вторгнення міжнародною командою.

Стрічка розповідає про двох зведених сестер, Яшміну та Малґожату, які з Польщі вирушають до окупованого містечка Харківської області на пошуки пораненого батька. Проходячи крізь випробування війни, сестри уперше в житті зближаються та переоцінюють свої погляди й ідеали.
Автор ідеї та режисер – відомий польський режисер Лукаш Карвовскі. У головних ролях – польські акторки Кароліна Жепа та Діана Замойська. Ролі українців, яких сестри зустрічають під час подорожі, виконали Ірма Вітовська, Віталіна Біблів, Михайло Жонін, Марина Кошкіна, Олександр Рудинський, Роб Фельдман, Олена Курта та Слава Бабенков.
Лукаш Карвовскі коментує:
«У фільмі «Дві сестри» зв’язок між справжніми сестрами випробовується, рветься, але ніколи не розривається. Це історія про прощення і виживання, де любов зберігається навіть перед обличчям війни, як і нерозривні зв’язки між Польщею та Україною».
Незвичний для українського кіно жанр роуд-муві допомагає додати історії ширший фон та яскравіше змалювати реалії сучасної України під час війни. Проте головною темою залишається не війна, а стосунки людей в екстремальних умовах. Героїні-іноземки опиняються в епіцентрі подій та, проходячи випробування, знайомляться з новими людьми, що допомагають подолати перепони або, навпаки, створюють їх.
Зйомки фільму тривали у 2022 році в Києві та області – Бородянці, Бучі, Погребах, Дмитрівці та Білогородці, у Чернігові та Харкові. Ще тільки готуючись до зйомок, режисер Лукаш Карвовскі спеціально побував у прифронтових регіонах, щоб детальніше уявити собі життя країни під атакою. Крім того, режисер відводив багато місця для імпровізації, дозволяючи акторам будувати діалоги в процесі, а також, щоб додати історії достовірності, залучав як акторів місцевих мешканців – продавчиню овочів, працівників автосервісу, звичайних перехожих.
В широкому українському прокаті «Дві сестри» з’являться 2025 року. Співвиробником стрічки з українського боку стала FILM.UA Group. Дистрибутор – FILM.UA Distribution.
Фільмом-закриттям стане ігрова стрічка польського режисера Даміана Коцура «Під вулканом». Це історія про українську сім’ю з чотирьох осіб, яка вирушила у відпустку на Канарські острови. Проте, коли росія почала повномасштабний наступ, вони за ніч із туристів перетворились на біженців. Акторка фільму Софія Березовська отримала нагороду за найкращу дебютну роль на Польському кінофестивалі у Гдині. Також у ролях Роман Луцький та Анастасія Карпенко.
53-й КМКФ «Молодість» пройде від 26 жовтня до 3 листопада в київському кінотеатрі «Жовтень».

Джерело матеріала
loader