"В них буде вибір": Кулеба розповів, що чекає на населення тимчасово окупованих територій
"В них буде вибір": Кулеба розповів, що чекає на населення тимчасово окупованих територій

"В них буде вибір": Кулеба розповів, що чекає на населення тимчасово окупованих територій

Ментальне повернення населення ТОТ можливо лише після фактичного повернення захоплених територій під контроль України.

На думку ексміністра закордонних справ Дмитра Кулеби, ментальне повернення  в український контекст людей, які вирішили залишитись на тимчасово окупованих територіях, не є першочерговим питанням, адже перш ніж повертати людей, необхідно повернути власне захоплені росіянами території.

Про це він розповів в інтерв'ю журналістці Раміні Есхакзай.

"Нам треба думати не про ментальне повернення людей з окупованих територій. Нам треба думати про повернення територій. Повернемо території – повернемо людей, не повернемо території – і людей не повернемо", – заявив Кулеба.

Він впевнений, що ті, хто хотів залишитись громадянином України та жити в нашій державі, вже виїхали з тимчасово окупованих територій. Водночас інші люди теж зробили свій вибір і залишилися під окупацією.

"Коли прийде українська влада, підніме український прапор, в них буде вибір – не примус, а вибір. Якщо ми так сильно любимо Росію, ми поїдемо в Росію. Якщо ми любимо Росію в глибині душі, але готові бути лояльними громадянами України, ми залишимося і будемо лояльними громадянами України. А всі ці історії про те, що ви спочатку виграйте битву за людські серця і думки, і це допоможе вам повернути території, – це все неробоча історія, яку нам нав'язували у 2014–15 році західні експерти", – зауважив ексміністр.

Він нагадав, що близько десяти років тому західні експерти пропонували зробити європейський канал, який би транслював на російську аудиторію і відкривав людям очі на брехню російських пропагандистів.

"І там просто включать росіяни й скажуть: "Боже, "Перший канал" та РТР нас обманювали. Ось європейський канал, який говорить нам правду". Європейці були дітьми у 2014–15 роках. Ми були вже дорослими, але оскільки у нас оце "благоговіння" перед іноземцями і європейськими інтелектуальним і фінансовим ресурсами, то всі сиділи в Україні з відкритими ротами, слухали цю всю історію і підтакували, що виграємо їхні думки, а потім території самі повернуться. Але нічого [саме собою – ред.] не повернеться", – вважає Кулеба.

На його думку,  спочатку треба забрати в окупантів українські території.

"Потім привести туди свою школу, свою церкву, своїх блогерів. Пройде час, і от тоді повернуться всі думки та серця", – наголосив Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, Кулеба розповів, як дізнався про своє звільнення. За його словами, ця новина не стала несподіванкою.

Джерело матеріала
loader
loader