"Система МСЕК має бути ліквідована": головне зі звернення Зеленського
"Система МСЕК має бути ліквідована": головне зі звернення Зеленського

"Система МСЕК має бути ліквідована": головне зі звернення Зеленського

Після виявлення сотень фактів фіктивних інвалідностей у посадовців Генпрокурор України Андрій Костін написав заяву про звільнення.

Президент України Володимир Зеленський провів засідання РНБО за численними фактами порушень МСЕК і фальшивих інвалідностей для посадовців. До речі, виявилось, що це не тільки прокурори.

Про це президент України сказав у вечірньому зверненні до українців у вівторок, 22 жовтня.

"Є сотні таких фактів очевидно необґрунтованих інвалідностей у посадовців митниці, податкової, в системі Пенсійного фонду, в місцевих адміністраціях. З усім цим треба ретельно та оперативно розібратися. Система МСЕК має бути ліквідована", – наголосив президент.

Він додав, що з метою впровадження "реальних та системних" змін необхідно провести повну цифровізацію всіх етапів встановлення інвалідності. Виконанням цієї задачі займатимуться насамперед співробітники Мінцифри та цифрова команда Міноборони.

"Є кому забезпечити відповідні зміни", – зазначив гарант.

Володимир Зеленський звернув увагу, що проблема полягає не лише у "зв'язках", завдяки яким посадовці отримують інвалідності, а й у тому, що люди, які отримали справжню інвалідність, зокрема в бойових діях, часто не можуть отримати відповідний статус і справедливі виплати.

"Часу, щоб виправити це, в уряду небагато. Повинна бути й персональна відповідальність та кадрові рішення через цю ситуацію в центральних органах влади – у вертикалі контролю за МСЕК. Рішення РНБО зараз передбачає повний аудит пенсій та інших нарахувань усім посадовцям, які організували собі інвалідності", – повідомив президент.

Він додав, що на засіданні РНБО також заслухали "дуже непереконливі доповіді" міністрів охорони здоров’я та соціальної політики.

"Сьогодні ж на РНБО обговорили також ситуацію в органах прокуратури України. За підсумками цієї розмови Генеральний прокурор України Андрій Костін написав заяву про звільнення", – повідомив президент.

Друга частина засідання РНБО була присвячена ситуації на фронті та перспективам на найближчий час.

"Маємо інформацію про підготовку двох підрозділів із військових із Північної Кореї – може бути навіть дві бригади по 6 тисяч людей. І це виклик. Але ми знаємо, як на цей виклик відповісти. І важливо, щоб від цього виклику не ховались і партнери. Всі партнери", – наголосив Зеленський.

Він заявив, що в Пхеньяні так само, як і в Москві, не цінують людські життя. Тому світ має разом зупинити Росію та її спільників.

"Якщо Північна Корея може втручатись у війну в Європі, значить, тиску на цей режим точно недостатньо. І якщо Росія досі може робити цю війну більшою та довшою, значить, кожен у світі, хто досі не допомагає примушувати Росію до миру, насправді допомагає Путіну воювати. Злочинців треба зупиняти. Ми очікуємо жорсткої предметної реакції світу. Бажано, не тільки словами", – наголосив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, Зеленський лютує через "липові" інвалідності та мільйони доларів. Все це відбувається після гучних скандалів через корупційні схеми та мільйонні статки лікарів МСЕК, яких викрили правоохоронці.

Читайте також провідні новини дня:

Джерело матеріала
loader
loader