Європарламент виділив Україні 35 млрд євро за рахунок заморожених активів Росії
Європарламент виділив Україні 35 млрд євро за рахунок заморожених активів Росії

Європарламент виділив Україні 35 млрд євро за рахунок заморожених активів Росії

Європарламент схвалив виділення Україні до 35 млрд євро за рахунок доходів від активів РФ. Про це 22 жовтня повідомив Інтерфакс-Україна, а також доповідач, депутат Європарламент Карін Карлсбро у своєму Х. 

У голосуванні взяли участь 635 депутатів, з яких 518 проголосували "за", 56 - "проти", ще 61 утримався. Новий кредит не має цільового призначення, що дозволяє Україні розподіляти кошти на власний розсуд. 

Постанова набуде чинності наступного дня після її публікації в Офіційному журналі ЄС. Кошти будуть надані до кінця 2024 року та виплачені до кінця 2025 року.

Заступниця голови парламентської фракції «Слуга народу», член постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук розповіла, що ЄС дозволить використовувати виділені гроші Україні без будь-яких обмежень, зокрема і для потреб оборонно-промислового комплексу та спільного виробництва в Україні.

Пропозиція щодо надання Україні  частки кредиту на 35 млрд євро з прибутків від заморожених російських активів — це частина пакета G7 на 50 млрд доларів (приблизно 45 млрд євро) для підтримки України. 22 жовтня Європейський парламент підтримав пропозицію Європейської комісії. Майбутні прибутки від заморожених російських державних активів підуть на фінансування кредитів. 

Активи Центрального банку РФ на суму близько 210 млрд євро перебувають в ЄС і були заморожені відповідно до санкцій, запроваджених у зв'язку із повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

  • 19 вересня Європарламент закликав зняти для України обмеження на удари вглиб Росії.

 

Теги за темою
кредит Європарламент
Джерело матеріала
loader
loader