Окупація Латвії та 15 000 загиблих за 2 тижні: НАТО змоделювало напад РФ
Окупація Латвії та 15 000 загиблих за 2 тижні: НАТО змоделювало напад РФ

Окупація Латвії та 15 000 загиблих за 2 тижні: НАТО змоделювало напад РФ

Військова симуляція, в якій брали участь генерали Альянсу, показала, що країни Балтії 10 днів залишатимуться без зовнішньої підтримки. Литва буде "спустошена і частково окупована" тільки за два тижні запеклих боїв.

За потенційно можливого сценарію російської агресії проти країн НАТО на застосування п'ятої статті піде 10 днів. При цьому Бундесверу буде відводитися ключова роль у захисті балтійських країн. Про це пише Bild.

Симуляцію, що описує атаку російських військ на східний фланг НАТО у 2027 році, розробив Центр військових дій нового покоління (Center on New Generation Warfare).

У розробці такого сценарію брали участь колишні західні воєначальники, зокрема генерали США Філіп Брідлав і Бен Ходжес. Завдання полягало в тому, щоб змоделювати можливу реакцію Альянсу на напад ЗС РФ. Представники натовських країн спробували скласти уявлення про власні можливості й виробити стратегію захисту Латвії, Литви та Естонії.

Фронтальна атака РФ на східний фланг НАТО в найближчі три роки видається найбільш небезпечною

На сьогодні на території Литви дислокований контингент із приблизно 800 німецьких солдатів. Серед бронетехніки, яка у них є — танки Leopard 2. У 2027 році особовий склад Бундесверу планується збільшити до бригади (4800 солдатів і 200 цивільних), а бронетехніки — до 44 танків Leopard 2.

За найгіршого з можливих сценаріїв на активацію 5-ї статті Статуту НАТО знадобилося б десять днів. Країні, що зазнала атаки, направили б підкріплення. Тобто країнам Балтії довелося б залишатися без зовнішньої підтримки десять днів, поки Польща та інші союзники не прийшли б на допомогу.

За словами генерала Філіпа Брідлава, балтійським країнам довелося б утримувати позиції до прибуття великих підрозділів.

"Треба виграти якомога більше часу. Спочатку буде підтримка з повітря, потім флот, а потім — важкі сухопутні війська", — пояснив він.

Напад НАТО
Напад НАТО
Напад НАТО
Напад НАТО

Змодельований сценарій передбачає, що після окупації Латвії Росія може далі одночасно атакувати з боку захопленої латвійської території, з Білорусі та свого анклаву біля Балтійського моря — Калінінграда.

Литві та союзникам довелося б відступити, а німецький танковий батальйон мав би виконати блискучий маневр і змінити хід битви.

До кінця четвертого дня німецький танковий батальйон повинен буде утримуватися в центрі як резерв. На п'ятий день 44 німецькі танки Leopard 2 попрямують на північ, швидко вийдуть за литовську територію, на сьомий — зайдуть у фланг, де основний російський контингент наступатиме з Латвії.

Потім протягом трьох днів німецькі війська повинні будуть розбити переважаючі сили противника і зупинити наступ на північ.

Втрати за підсумками війни НАТО і РФ

Згідно зі змодельованою війною, до кінця десятиденних боїв литовські сили втратять 17 танків, 145 бронемашин і 3650 солдатів. Втрати РФ будуть значно вищими: 411 танків, 1019 бронемашин і 11 420 загиблих. Автори дослідження дійшли висновку, що Литва була б "спустошена і частково окупована" тільки за два тижні запеклих боїв.

Але такого несприятливого сценарію вдалося б уникнути, якби оборонний бюджет країн НАТО збільшили до 4% ВВП. У країнах Альянсу розгорнули б більше військ і техніки, в т.ч. вертольоти Apache. Реакція Заходу також має бути більш швидкою.

Нагадаємо, що глава МЗС Франції висловився занегайний вступ України до НАТО.

ТакожФокус у своєму матеріалі з'ясовував, чи дадутьСполучені Штати Україні путівку в Альянс.

Джерело матеріала
loader