Зеленський окреслив умови для мирних переговорів з Росією
Зеленський окреслив умови для мирних переговорів з Росією

Зеленський окреслив умови для мирних переговорів з Росією

Президент України Володимир Зеленський в ексклюзивному інтерв'ю українським ЗМІ розповів про умови для початку мирних переговорів з Росією, презентацію Плану перемоги союзникам та бачення завершення війни.

Гарантії безпеки та посилення України перед переговорами

Зеленський наголосив, що перед початком будь-яких переговорів Україна має бути значно посилена. Це стосується як військового потенціалу, так і міжнародних гарантій безпеки.

"Нам потрібен справедливий результат для України і для людей. Бажано бути сильними завдяки Плану перемоги, посиленій підтримці Сполучених Штатів Америки та об'єднаному українському суспільству", - заявив президент.

Він підкреслив важливість запрошення України до НАТО та надання далекобійної зброї для стримування агресії Росії. За словами Зеленського, Україна розробила детальний "пакет стримування":

"Є конкретна математика, конкретні гроші. Застосування цього пакету, якщо Росія не зупиняє війну, призведе не просто до послаблення їх оборонки, а до великої паузи у можливості відновлення їх військових сил", - пояснив президент.

План перемоги та подальші кроки

Зеленський розповів, що презентував союзникам План перемоги, який включає кілька ключових пунктів для посилення України. Серед них - запрошення до НАТО, надання далекобійної зброї, спільна розробка корисних копалин, участь українських військових у захисті країн НАТО.

"В листопаді буде готовий повністю детальний план. Зараз проходять тематичні конференції по кожному пункту. Після цього всі документи зберуться в один загальний план, який буде готовий до будь-яких перемовин", - зазначив президент.

Позиція партнерів щодо переговорів

Президент зазначив, що серед партнерів України є різні погляди на можливість переговорів з Росією:

"Є країни, які підтримують Україну просто щоб підтримувати. А є країни, які хочуть, щоб Україна перемогла. Але найважливіше, що сьогодні вони всі за одним столом", - підкреслив Зеленський.

Він додав, що деякі партнери пропонують свої формули завершення війни, зокрема країни "глобального півдня". Україна готова розглянути ці пропозиції, якщо вони базуються на міжнародному праві.

Роль Китаю та інших впливових країн

Зеленський наголосив на важливій ролі Китаю у можливому припиненні війни:

"Якщо є бажання у Китаю закінчити війну швидко, він спроможний це зробити разом з іншими лідерами. США мають таке бажання, Індія, я думаю, теж схиляється до швидшого завершення війни", - зазначив президент.

Він додав, що економічний тиск на Росію з боку ключових країн міг би швидко змусити її припинити агресію:

"Китай, Індія, США, Саудівська Аравія можуть швидко сісти і сказати: "На наступні півроку ми зупинимо твою енергетику, знизимо ціни на твій експорт енергоресурсів. Ми спроможні це зробити"", - пояснив Зеленський.

Саміт миру та бачення завершення війни

Президент розповів про підготовку до можливого Саміту миру, на якому може бути представлений український план завершення війни:

"Важливо, щоб ми вийшли з цього саміту з результатом. Це має бути сильна Україна, готова до участі разом з представниками Російської Федерації", - зазначив Зеленський.

Щодо завершення війни, президент підкреслив принципову позицію України:

"Ми в будь-якому випадку не можемо визнавати окуповані території частиною Російської Федерації. Це один з найскладніших викликів", - наголосив він.

Зеленський додав важливу деталь: "Поки Україна юридично не визнає ті чи інші території російськими, навіть тимчасово окуповане село залишиться українським".

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader
loader