Зростання податків неминуче: тепер думають, як підвищити ПДФ
Зростання податків неминуче: тепер думають, як підвищити ПДФ

Зростання податків неминуче: тепер думають, як підвищити ПДФ

2024 року на українців чекає підвищення податків, у тому числі й військового збору. Із зарплат утримуватимуть уже не 19,5%, а 23%, а це стосується всіх – і звичайних працівників, і великих підприємств, на кшталт автозаправок чи банків.

Цей крок схвалила Верховна Рада 10 жовтня, і зміни набудуть чинності вже цього року. Однак це не кінець – у 2025 році, якщо грошей у бюджеті не вистачатиме, податкові ставки можуть знову переглянути.

Голова парламентського комітету з фінансів Данило Гетьманцев в інтерв'ю для "Економічної правди" розповів, що влада довго думала, який податок підвищувати: військовий збір чи ПДВ.

відшкодуваня ПДВ

За його словами, обидва варіанти могли б принести порівняні гроші до казни – підвищення військового збору на 1% додало б близько 30 мільярдів гривень, а збільшення ПДВ дало б 45-46 мільярдів. Але ПДВ має один великий мінус – він може прискорити інфляцію.

"По-перше, по білому або небілому бізнесу: всі податки в країні сплачує білий бізнес. І ПДВ також сплачує той, хто продає в білу. Якщо ти завозиш iPhone з-за кордону "в чорну", то ти не платиш ПДВ. І тому питання про те, яке з цих податків абсолютно білий – досить маніпулятивне, тому що і там, і там є чорна частина", – сказав він.

Бізнес почнуть посилено перевіряти

У той же час Міжнародний валютний фонд (МВФ) активно підтримує ідею підняти податки, і, можливо, вже у 2025 році питання підвищення ПДВ знову стане актуальним. Гетьманцев сказав, що якщо витрати у державному бюджеті значно збільшаться між першим та другим читаннями бюджету-2025, влада може знову повернутися до обговорення цього податку.

Тож, схоже, українцям варто готуватися до нових "сюрпризів", оскільки бюджетні потреби країни можуть продовжити зростати.

Раніше ми писали про підняття податків та долю зарплат: чи зможуть українці отримати хоч якусь компенсацію

Знай.ua повідомляв, як отримати недовиплачену пенсію: знадобляться ці документи

Джерело матеріала
loader