Міносвіти анонсувало появу «очних» та «онлайн» класів у кожній школі
Міносвіти анонсувало появу «очних» та «онлайн» класів у кожній школі

Міносвіти анонсувало появу «очних» та «онлайн» класів у кожній школі

Міністерство освіти планує «розвести» категорії дітей по окремих класах, або формах навчання. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявила заступниця Міністра освіти і науки України Надія Кузьмичова.

Вона пояснила, що через широкомасштабну війну в Україні склалась ситуація, коли у класах вчаться одночасно чотири різні категорії дітей. Це значить, що вчителю у класі треба витрачати в чотири рази більше часу.

Перша категорія – діти, що мають змогу, хоча б час від часу,   приходити до школи офлайн. Тобто мають періодичний доступ до класу.

Друга категорія – діти, рахуються в цьому ж класі, проте не приходять до класів. Навіть в тих випадках, коли клас приходить до школи, вони приєднуються до уроку онлайн.  

Третя категорія – ті діти, що перебувають за кордоном.  Вони скоріше рахуються як дистанційні, але часто не можуть відвідувати урок, бо в цей час мають заняття в школі в іншій країні. 

Четверта категорія – діти, які перебувають на тимчасово окупованих територіях і теж вчаться в українських школах дистанційно.  

- Вчителі працюють в нетипових для них умовах, це подвійне навантаження. І якість освіти для школярів буде гіршою. Це виклик. Його потрібно чесно визнавати, і реагувати на нього. І говорити про те, що всі ці категорії учнів мають бути розведені по окремих класах, або формах навчання. Якщо це очне навчання, то вчитель працює лише з очною аудиторією. Дистанційне навчання – окремі дистанційні класи, - пояснила Кузьмичова.

За її даними, на практиці це умовно виглядає так: якщо у школі було два п’ятих класи по 24 дитини, то якийсь з них залишається очним, другий – онлайн. Навчання різних категорій учнів у різних форматах буде обов'язковим з 1 вересня 2025 року.

  • У 2027-2029 роках в України планують запровадити два типи навчання у старшій школі — академічний та профільний. 
  • 23 квітня Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо запровадження індивідуальних освітніх траєкторій. Він дозволяє студентам вибирати спеціальність після року навчання, а контрактникам – визначати тривалість бакалаврської програми.
Джерело матеріала
loader