Кішки — це рідина, і вони самі знають про це: експеримент підтвердив теорію
Кішки — це рідина, і вони самі знають про це: експеримент підтвердив теорію

Кішки — це рідина, і вони самі знають про це: експеримент підтвердив теорію

Учений дійшов висновку, що кішки знають про свої надздібності, які роблять їх схожими на аморфні тіла.

Багато власників кішок можуть не раз переконувалися в тому, що їхній улюбленець має плинність не гіршу, ніж вода. Нове дослідження підтвердило, що не тільки люди помітили цю дивну особливість, схоже, кішки й самі знають про неї, пише ScienceAlert.

Нещодавній експеримент показав, що кішки, стикаючись із невеликими отворами, без вагань можуть просочитися крізь них, і зупиняються тільки перед деякими з них.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Це вказує на те, що кішки також мають певний ступінь самосвідомості з приводу розмірів власного тіла.

Відкриття етолога Петера Понграца з Університету Етвеша Лоранда може вплинути на оцінку когнітивних здібностей усього виду.

Попередні дослідження вже показали, що кішки здатні в буквальному сенсі "розтікатися", щоб зручніше вмоститися в коробку, в яких ховаються. У певному сенсі кішок можна віднести до категорії аморфних тіл, не до кінця твердих, і не зовсім рідких.

Понграц вирішив з'ясувати, чи демонструють кішки усвідомлення власного тіла. Дослідник розробив експеримент, який провів у комфортному для кішок середовищі — в їхніх будинках. Він створив установку з дощок, у яких були зроблені проходи різного розміру: одна частина з різною шириною, а друга — висотою.

Через більшість прорізів кішки пройшли без особливих складнощів або коливань, навіть коли прохід був наполовину вужчим за ширину тіла тварин. Але з отворами різної висоти все відбувалося інакше, кішки ставали нерішучими, якщо отвір був нижчим за висоту їхньої холки. Тоді тварини шукали альтернативні рішення, наприклад, просто перестрибували перешкоду.

Така поведінка частіше проявлялася у вищих кішок, що свідчить про те, що усвідомлення розміру тіла відіграє роль в ухваленні рішень.

Результати експерименту показали, що вузькість і висота проходів сприймаються кішками по-різному. Вузькі проходи не лякають кішок, оскільки вони знають, що зможуть протиснутися через них. Але висота проходу може стати проблемою, можливо, тому що кішці доведеться присісти, щоб пролізти в нього.

"Результати показують, що кішкам може бути складніше пролізти через низький прохід, ніж через високий, але вузький. Анатомічні особливості кішок підтверджують цю теорію", — каже автор дослідження.

Нагадаємо, вчені розповіли, як розрахувати, скільки років вашій кішці насправді. Дослідники створили "калькулятор", що дає змогу визначити реальний вік вихованця.

Теги за темою
наука
Джерело матеріала
loader
loader