Зеленський підписав закон про перезавантаження митниці
Зеленський підписав закон про перезавантаження митниці

Зеленський підписав закон про перезавантаження митниці

Зеленський підписав закон про перезавантаження митниці

Закон почне вступати в силу з кінця жовтня.

Проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо встановлення особливостей проходження служби в митних органах та проведення атестації посадових осіб митних органів», або так званий закон про перезавантаження митниці повернувся до Верховної Ради з підписом президента Володимира Зеленського. Таким чином з 31 жовтня 2024 року він набуде чинності, окрім окремих положень, які стануть чинними з початку 2025 року.

Насамперед закон передбачає проведення прозорого конкурсу на посаду голови Державної митної служби за участі міжнародних організацій та переатестацію працівників митниці протягом 18 місяців з дня призначення нового голови.

Голова ДМС має отримати політичну незалежність і можливість звільнення за підсумками аудиту, а також матиме право призначати своїх заступників без погодження з Міністром фінансів.

Також законом врегульовані умови оплати праці посадових осіб митних органів, які зростуть мало не вдвічі, та удосконалені підходи до формування конкурсних комісій з проведення конкурсу на посаду керівника центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику.

Реформування митниці — одне з основних зобов'язань України перед ЄС як з погляду євроінтеграції, так і для отримання грошей за програмою Ukrainе Facility. Віктор Конев у тексті «Тернистий шлях української митниці до ЄС» аналізував прогрес цієї реформи та обсяг робіт, які ми ще маємо виконати.

Однак як пише редакторка відділу економіки ZN.UA Юлія Самаєва у матеріалі «Вступає «контрабас»! Чому Зеленський вивів з-під санкцій більшість контрабандистів?», контрабандисти давно стали партнерами Банкової і це може поховати реформу митниці.

 

 

Джерело матеріала
loader