Вчені з'ясували, звідки прилетіла більшість метеоритів, що падають на Землю
Вчені з'ясували, звідки прилетіла більшість метеоритів, що падають на Землю

Вчені з'ясували, звідки прилетіла більшість метеоритів, що падають на Землю

Вчені з'ясували, звідки прилетіла більшість метеоритів, що падають на Землю

Аналіз показав їхнє загальне походження.

Вчені заявили, що їм вдалося визначити походження близько 90% метеоритів, які падають на Землю. До цього лише невелику кількість «космічних каменів» вдавалося пов'язати з їхнім материнським тілом, повідомляє Science Alert.

Аналіз метеоритів, який був проведений у минулому, вказав на їхнє загальне походження. Вони складаються зі схожого матеріалу і були «запечатані» космічною радіацією за дуже короткий час. Це може вказувати на відносно недавній розрив із загальним материнським тілом.

Тепер три окремі команди вчених використовували комбінацію наддокладних телескопічних спостережень і комп'ютерного моделювання для порівняння астероїдів у космосі з метеоритами, виявленими на Землі, зіставляючи типи гірських порід і орбітальні траєкторії між ними.

Дослідження проводилися під керівництвом вчених із Французького національного центру наукових досліджень, Європейської південної обсерваторії та Карлового університету в Чеській Республіці. Вони були зосереджені на хондритах H (з високим вмістом заліза) і L (з низьким вмістом заліза), найбільш поширеному типі, на частку якого припадає близько 70% метеоритів. Вони отримали таку назву, оскільки складаються з дрібних частинок, які називаються хондрами, які утворюються в результаті швидкого охолодження розплавленої породи.

Вчені з'ясували, що H і L хондрити прибули на Землю з трьох сімейств астероїдів, які називаються Масалія, Карін та Короніс. Усі вони розташовані у Головному поясі астероїдів між Марсом та Юпітером.

Одна дослідницька група також змогла встановити дати значних зіткнень у цих сімействах астероїдів, які утворили уламки, які зрештою впали Землю. Масалія пережила великі зіткнення 466 мільйонів років тому і 40 мільйонів років тому, тоді як сімейства Карін і Короніс зазнали зіткнень близько 5,8 і близько 7,6 мільйонів років тому відповідно.

Тобто більшість метеоритів, які падають на Землю, належать до меншої кількості груп астероїдів, ніж передбачалося. Крім того, вони утворилися в результаті пізніших зіткнень, що може пояснити їх падіння в сучасну епоху.

Раніше вчені розповіли про походження астероїда, який убив динозаврів.

Джерело матеріала
loader
loader