Туга за війною: для чого КНДР посилає своїх солдатів на фронт в Україну
Туга за війною: для чого КНДР посилає своїх солдатів на фронт в Україну

Туга за війною: для чого КНДР посилає своїх солдатів на фронт в Україну

Туга за війною: для чого КНДР посилає своїх солдатів на фронт в Україну

Під час війни в Україні Пхеньян прагне отримати свій зиск.

Північна Корея продовжує використовувати можливості для участі в конфліктах за кордоном, надаючи військову підтримку союзникам. Допомога Росії у війні проти України може стати для Пхеньяна шансом перевірити власну зброю та здобути новий бойовий досвід для своїх військових.

Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

Історія показує, що КНДР уже мала досвід подібних дій у минулому. Під час війни у В'єтнамі північнокорейські пілоти допомагали Північному В'єтнаму, а в 1973 році вони підтримували Єгипет у війні Судного дня. У 2016 році під час сирійського конфлікту техніки КНДР та два невеликі військові підрозділи воювали на боці режиму Башара Асада.

Військовий експерт Інституту політичних досліджень "Асан" у Сеулі Ян Ук зазначив, що подібні дії КНДР стали закономірністю: країна не лише продавала зброю своїм союзникам, але й направляла туди своїх фахівців для допомоги у її використанні, а іноді й для безпосередньої участі у бойових діях. Це дозволяє Пхеньяну отримати цінний бойовий досвід. За словами аналітика, якщо Північна Корея відправить війська до України, це стане для неї першим великим військовим конфліктом за десятиліття. Це також дасть можливість офіцерам країни ознайомитися з особливостями сучасної війни, зокрема з використанням безпілотників.

Одним із прикладів "експериментів" на полі бою є використання Росією балістичних ракет KN-23, виготовлених у Північній Кореї. Як зазначив президент Університету північнокорейських досліджень у Сеулі Ян Му Джин, випробування цієї зброї під час війни в Україні дає Пхеньяну важливі дані для їх удосконалення. Ці дані також можуть використати для підвищення привабливості північнокорейської зброї для іноземних покупців. Крім того, такі ракети можуть стати одним із ключових видів озброєння у випадку конфлікту між КНДР і Південною Кореєю.

На думку південнокорейських аналітиків, найімовірніше, Північна Корея надаватиме Росії інженерів та радників з питань озброєння, які допомагатимуть у використанні зброї, виявлятимуть дефекти та збирати дані про її ефективність на полі бою. Водночас експерти зауважують, що значна частина північнокорейських артилерійських снарядів та ракет виявляється несправною.

Деякі фахівці, зокрема політолог Пак Вон Гон із південнокорейського жіночого університету Іхва, висловлюють сумніви щодо масштабної участі північнокорейських військ у війні в Україні найближчим часом. Він зазначає, що подібна операція вимагатиме ретельної підготовки, схожої на щорічні військові навчання, які спільно проводять Південна Корея та США.

Нагадаємо, 8 жовтня у парламенті Північної Кореї повідомили, що вже найближчим часом можуть відправити свої війська на фронт в Україні для допомоги російським окупантам. Згодом українська розвідка доповіла президентові Володимиру Зеленському про фактичне включення КНДР у війну проти нашої країни. В Інституті вивчення війни вважають, що Владімір Путін буде використовувати північнокорейських військових, аби уникнути оголошення нової хвилі мобілізації.

За даними української розвідки, Росія на Далекому Сході нині готує для участі у війні проти України понад 10 тисяч солдатів із КНДР.

Джерело матеріала
loader
loader