Природа помстилася: навіщо в Китаї знищували горобців
Природа помстилася: навіщо в Китаї знищували горобців

Природа помстилася: навіщо в Китаї знищували горобців

На перший погляд, кампанія зі знищення горобців дала позитивні результати, але так тільки здавалося.

У нинішній час важко уявити, що ціла країна може оголосити війну пташкам, але 1958 року в Китаї почалася масштабна кампанія під назвою "Боротьба з чотирма шкідниками", однією з цілей якої стало знищення горобців.

Кампанія проходила в рамках політики "Великого стрибка" (1958-1962) під керівництвом Мао Цзедуна. У цей період китайська влада вважала, що горобці завдають значної шкоди національному господарству, поїдаючи врожай зернових культур. Але як природа помстилася китайцям за горобців і чим обернулася ця кампанія?

Навіщо вбивали горобців?

Мао Цзедун закликав знищувати горобців, стверджуючи, що вони поїдають величезну кількість зерна, тим самим знижуючи врожайність, пишуть на сайті Буковинського державного медичного університету. У рамках кампанії всі жителі країни, включно зі школярами та селянами, брали активну участь у відстрілі та вигнанні птахів.

Люди використовували шумові методи - били в барабани, кричали і розмахували палицями, щоб не дати горобцям сісти на землю і відпочити. Птахи втомлювалися і падали замертво від виснаження. Лише за кілька днів у великих містах, таких як Пекін і Шанхай, було знищено сотні тисяч птахів.

Як природа помстилася китайцям за горобців?

На перший погляд, кампанія зі знищення горобців дала позитивні результати: врожай зерна справді збільшився, оскільки птахи перестали його поїдати. Однак незабаром китайці зіткнулися з несподіваними наслідками.

Цікаві факти про горобців

  • Горобці живуть поруч із людиною вже понад 10 тисяч років
  • У польоті серце горобця б'ється зі швидкістю до 1000 ударів на хвилину. З цієї причини горобець не може довго літати. Цьому птаху кожні 15-20 хвилин потрібен невеликий відпочинок.
  • Якщо горобця сильно налякати, то він може померти від інфаркту.
  • Горобці бачать світ через "рожеві окуляри". Особливість зору горобців така, що в них усе має рожевий відтінок, хоча більша частина птахів бачить світ у чорно-білому кольорі.

Без природного хижака, горобців, які поїдали гусениць, сарану та інших комах-шкідників, ці популяції стали масово розмножуватися. У результаті гусениці та сарана знищили врожай набагато швидше і в більших обсягах, ніж це могли б зробити горобці.

Це призвело до катастрофічних наслідків. Країна опинилася на межі голоду. За деякими оцінками, внаслідок неврожаїв і подальшого голоду загинуло понад 20 мільйонів людей. Влада Китаю усвідомила свою помилку і змушена була почати відновлення популяції горобців, закуповуючи їх у сусідніх країнах.

Як це вплинуло на екологію?

Знищення горобців у Китаї стало уроком для всього світу. Як виявилося, горобці відігравали важливу роль в екосистемі. Вони знищували шкідників, таких як попелиці, гусениці та личинки комах, що допомагало захистити сільськогосподарські культури. У результаті кампанії було порушено природний баланс, що і стало причиною екологічної катастрофи.

У 1960 році, усвідомивши помилку, Мао Цзедун скасував кампанію зі знищення горобців. В указі він зазначив: "Не потрібно знищувати горобців, як результат, ми отримали лише клопів". Горобці, як виявилося, були важливими захисниками сільського господарства, а їхнє зникнення призвело до ще більших збитків.

Джерело матеріала
loader
loader