Фінляндія і Норвегія покращать залізничне сполучення для військових потреб
Фінляндія і Норвегія покращать залізничне сполучення для військових потреб

Фінляндія і Норвегія покращать залізничне сполучення для військових потреб

Фінляндія і Норвегія планують покращити залізничне і автомобільне сполучення між країнами для використання у військових цілях.

Про це заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре на брифінгу в Осло під час державного візиту президента Фінляндії Александра Стубба, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

З огляду на те, що кордон між Фінляндією і Норвегією простягається на 700 кілометрів, норвезький прем'єр-міністр наголосив на необхідності для двох країн обговорити наслідки для оборонного планування і інфраструктури.

"Наразі триває співпраця щодо автомобільного і залізничного сполучення у військових цілях", – сказав Гар Стьоре на пресконференції в середу.

Цей крок є частиною ініціативи ЄС з військової мобільності, яка спрямована на скорочення бюрократичної тяганини, розробку спільних стандартів і визначення маршрутів між учасниками ініціативи для зменшення затримок і полегшення пересування військ і техніки.

Схема військової мобільності ЄС перетворилася на один з флагманських проектів Євросоюзу, до якого один за одним приєднуються країни, що не є членами ЄС, такі як США, Канада, Норвегія і Велика Британія.

Туреччина також висловила зацікавленість, але ще не отримала "зеленого світла" від усіх країн-членів ЄС.

За словами Стубба, Фінляндія може багато чому навчитися у Норвегії, яка вже давно є членом НАТО.

"Зрозуміло, що з військово-стратегічної точки зору нашими найближчими союзниками є Норвегія і Швеція", – сказав Стубб під час пресконференції.

За словами фінського президента, три країни мають багато спільного, додавши, що їхні оборонні відомства наразі працюють над тим, яку саме оборонну структуру вони будуть розвивати.

У 2023 році в НАТО попередили країни-члени, що надмірна бюрократична тяганина заважає швидко перекидати війська у межах Європи і це може створити серйозну проблему у разі збройного конфлікту з Росією.

Джерело матеріала
loader
loader