487 українських інтернет-провайдерів припинили діяльність через дії податкової
487 українських інтернет-провайдерів припинили діяльність через дії податкової

487 українських інтернет-провайдерів припинили діяльність через дії податкової

Після примусового переведення зі спрощеної на загальну систему оподаткування 487 інтернет-провайдерів з 1316 регіональними відділеннями припинили діяльність.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! 487 українських інтернет-провайдерів припинили діяльність через дії податкової - Фото 1

Як розповіли у Національній комісії з регулювання електронних комунікацій (НКЕК) у відповідь на запит народного депутата Олександра Федієнка, у серпні-жовтні 2024 року 487 суб’єктів господарювання звернулися з заявками про виключення з реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг. Станом на 10 жовтня опрацьовано 386 таких заяв. З урахуванням регіональних відділень, діяльність припинили або припинять 1316 суб’єктів.

11

Депутатський запит мав на меті з’ясувати, яка кількість інтернет-провайдерів припинила діяльність через зміну податкової політики щодо них наприкінці вересня. НКЕК надала статистику за більший період, і, очевидно, не всі з провайдерів припинили діяльність саме з цієї причини, але масовий вихід з бізнесу має відношення саме до останніх змін. Нардеп Федієнко відреагував на надану довідку:

«Я не знаю куди вони пішли, можемо припустити що частина закрилась, частина пішла в тінь та вийшли з-під нагляду регулятора. Частина може буде продаватись. Але це люди! Це були самозайняті громадяни України. … Я думаю через місяць ми отримуємо ще -1000 провайдерів з реєстру, які першими робили цифровізацію країни».

Чому малі провайдери йдуть з бізнесу?

Нагадаємо, наприкінці вересня Державна податкова служба масово анулювала інтернет-провайдерам реєстрацію як платників податків за спрощеною системою. Олександр Федієнко привернув суспільну увагу до цієї ситуації напочатку жовтня:

«Сьогодні Державна податкова служба України Без жодних перевірок, складання актів, просто тупо у своїх реєстрах всі підприємства які були на спрощеній формі оподаткування галузі електронних комунікацій перевела на загальну форму. … Але чому тільки провайдерів? Ми маємо ще купу інших галузей де використовуються малі підприємства на спрощеній формі оподаткування. … Мої пропозиції до моїх колег відрегулювати це питання на законодавчому рівні були досить жорстко відкинуті. Ті хто є стейкхолдерами цього замовлення, будуть спрямовувати свої прибутки які отримали з надавання послуг мобільного зв’язку, на демпінг та дотацію послуг фіксованого зв’язку до тих пір поки малі підприємства не зникнуть. Вартість мобільного зв’язку звісно не збільшиться, принаймні зараз. Це буде довготривалий процес, але після того, як ринок провайдерів буде знищений, з нього підуть конкуренти, монополісти піднімуть вартість послуг».

487 інтернет-провайдерів припинили діяльність через дії податкової

Водночас голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев публічно привітав всіх з «детінізацією» галузі телекомунікаційних послуг:

«З сьогодні всі провайдери фіксованого інтернету працюють виключно на загальній системі оподаткування. Жодних подрібнень на 300 ФОПів. Закон один для всіх. Як і має бути в європейській країні. І ні, жодних підвищень вартості послуг не буде. Це все дешевий вкид».

Як зазначає «Комерсант український», інтернет-провайдерам заборонили працювати на спрощеній системі ще на початку 2022 року, однак цим питанням держава не займалася, ймовірно, через війну. Податковий кодекс не забороняє спрощене оподаткування інтернет-провайдерів з КВЕД 61.10, однак є заборона для тих, хто експлуатує та обслуговує мережі. З 1 січня 2022 року чинний закон «Про електронні комунікації», за яким компанії, що надають послуги зв’язку, одночасно мають виконувати й технічне обслуговування та експлуатацію мереж — ця норма фактично забороняє їхнє спрощене оподаткування.

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader
loader