Вночі над Львівщиною помітили комету ATLAS
Вночі над Львівщиною помітили комету ATLAS

Вночі над Львівщиною помітили комету ATLAS

В ніч на 15 жовтня у небі над Львівщиною було помітно комету ATLAS. Про це повідомив депутат ЛМР Ігор Зінкевич та опублікував фото.

- Прямо зараз видно комету Атлас над Львівщиною на захід якщо дивитися з Львова, - йдеться у повідомленні.

Напередодні українці в інших містах мали можливість бачити у вечірньому небі рідкісне астрономічне явище - комету ATLAS (також відому як C/2023 A3 або  Цучиншань-ATLAS). Космічний об’єкт наблизився до Землі на мінімальну відстань - приблизно 70 млн км. Вчені називають її найяскравішою за останні 13 років, що дозволило спостерігати за кометою неозброєним оком. ATLAS буде з’являтися на вечірньому небосхилі протягом приблизно ще двох тижнів.

Комету C/2023 A3 виявили на початку 2023 року в обсерваторії Tsuchinshan, а згодом - за допомогою телескопа проєкту ATLAS у Південній Африці. Звідси й пішла її назва. Астрономи охарактеризували ATLAS як можливу велику комету, якими називають особливо яскраві та помітні із Землі об’єкти. Вона наблизилася до Сонця на мінімальну відстань 58,5 млн км 27 вересня 2024 року. На той час її можна було спостерігати в Південній півкулі.

Варто зазначити, що комета C/2023 A3 наблизилася до внутрішньої частини Сонячної системи та Землі вперше в історії людства. Але це також може бути останній її візит. Вчені припускають, що комета може розділитися на дрібніші об’єкти під час цього проходу.

  • 8 та 10 жовтня у небі над Україною спостерігали північне сяйво.
  • 13 вересня стало відомо, що Сонячна система пережила неймовірно близьке зіткнення з чужою зіркою. Вчені вважають, що цей інцидент, який струсонув наші околиці, міг залишити "шрами".
Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader