На горищі будинку в США знайшли меню із нацистською символікою з капітуляційного бенкету 1945 року
На горищі будинку в США знайшли меню із нацистською символікою з капітуляційного бенкету 1945 року

На горищі будинку в США знайшли меню із нацистською символікою з капітуляційного бенкету 1945 року

У папці був список військових США, яких запросили на бенкет. А сама вона була сувеніром.

Новий власник будинку у США був шокований, коли досліджував горище своєї нової власності та знайшов нацистські пам’ятні речі. Він поділився своїми знахідками на сайті Reddit з єдиною метою запитати користувачів Інтернету про артефакт, включно з тим, звідки він міг узятися і чи може він чогось коштувати. Про це пише Newsweek.

На фотографіях видно яскраво-червону папку з сумнозвісною нацистською символікою. А новий власник артефакту розповів: "Я знайшов папку на горищі щойно придбаного будинку. Солдат Другої світової війни надіслав це та деякі інші речі поштою своїй матері, яка раніше жила в цьому будинку, щоб вона їх для нього зберегла".

На звороті папки містилася записка, у якій говорилося, що її "подарували як сувенір від 19-го артилерійського батальйону", частини армії США, яка базувалася в Німеччині, це був подарунок гостям на бенкеті, що відбувся в Німеччині 10 червня 1945 року в Мюнхені, через місяць після капітуляції Німеччини у Другій світовій війні.

У документах були перераховані імена присутніх, у тому числі високопоставлених офіцерів США та представників компаній "Форд" та "Крайслер", а також містилося меню вечері того вечора. Подавали м'ясний рулет, кекс з родзинками, морозиво та сигари.

Знахідка на горищі будинку в США
Фото: Reddit
Знахідка на горищі будинку в США
Фото: Reddit

Також користувач Reddit повідомив, що окрім папки знайшов інші предмети часів Другої світової війни, зокрема паперові гроші та монети.

Фото: Reddit
Фото: Reddit
Фото: Reddit

Публікація, опублікована 26 вересня, зібрала сотні коментарів, і точилася дискусія щодо того, чи повинен той, хто знайшов, зберегти її, продати, подарувати музею чи знищити.

Один із коментаторів стверджував: "Не продавайте це через нацистський елемент, це частина досить унікального фрагмента історії армії США. Це меню та список гостей справді цікаві, а стан чудовий".

Інший погодився: "Це частина історії США, яку американець забрав додому як військовий трофей". Та нагадав, що це річ з того часу, коли нацистська Німеччина вже капітулювала.

У коментарі Newsweek на тлі онлайн-дебатів Карен Поллок CBE, виконавчий директор Освітнього тресту Голокосту Великої Британії, сказала: "Ми б не класифікували такі предмети як сувеніри чи предмети колекціонування, а радше як яскраві нагадування про темну главу в історії людства".

Звільнення Західної Європи в Другій світовій війні почалося з операції "День Д", яка відбулася в червні 1944 року, коли майже 133 000 військових із США, Великобританії та їхніх союзників висадилися в Нормандії на 7 000 кораблях і десантних катерах, укомплектованих понад 195 000 військовослужбовцями.

Німеччина капітулювала в травні 1945 року, а вечеря, на якій роздавали папки, одна з яких потрапила до рук американця, відбулася через місяць. Війна офіційно завершиться у вересні 1945 року після капітуляції Японії.

Нагадаємо, Фокус писав про компанію Adidas, яка опинилась у центрі скандалу, випустивши нову майку напередодні чемпіонату Європи, який приймала Німеччина цього літа. Дизайн виявився настільки дивним, що компанії нагадали про її минуле. Адже засновник Adidas був членом нацистської партії.

Джерело матеріала
loader
loader