Ізраїль хоче перетворити північ Гази на закриту військову зону — FT
Ізраїль хоче перетворити північ Гази на закриту військову зону — FT

Ізраїль хоче перетворити північ Гази на закриту військову зону — FT

Ізраїль хоче перетворити північ Гази на закриту військову зону — FT

Ізраїльські військові заперечують реалізацію плану Айланда, але ізраїльські ЗМІ повідомили минулого місяця, що прем'єр-міністр Нетаньягу розглядає цю схему.

Ізраїль, схоже, починає реалізовувати план, мета якого змусити ХАМАС підкоритися, блокуючи північну частину Гази й позбавляючи залишене там населення необхідних ресурсів, таких як їжа та вода, попереджають ізраїльські правозахисні групи.

Так званий "План генералів", створений колишнім радником з національної безпеки Ізраїлю Гіорою Айландом, передбачає наказ про евакуацію цивільного населення з півночі Гази. Вони повинні переїхати в інші райони анклаву, а потім північ оголосять закритою військовою зоною. Ті, хто не виїде, вважатимуться військовими цілями й будуть повністю відрізані від постачання їжі, води та медикаментів, зазначають кореспонденти Financial Times.

Айланд каже, що план, який він представив парламентському комітету з питань оборони минулого місяця, покликаний посилити тиск на ХАМАС з метою звільнення 101 ізраїльського заручника, яких ця палестинська бойова група все ще утримує в Газі. Але правозахисні групи вважають, що це може призвести до пастки для цивільних осіб, і що реалізація плану порушить міжнародне право.

Раніше кандидат у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс закликала Ізраїль збільшити допомогу Газі, посилаючись на звіт Всесвітньої продовольчої програми (ВПП). ВПП зазначила, що "ескалація насильства на півночі Гази має катастрофічний вплив на продовольчу безпеку тисяч палестинських сімей" і що "основні контрольно-пропускні пункти на північ закриті". 

Про те, які несподіванки приніс перший рік війни Ізраїлю проти ХАМАС, читайте у статті Ігора Семиволоса "П'ять несподіванок першого року війни Ізраїлю в Газі".

Джерело матеріала
loader