Зерновий коридор під загрозою: Росія відновлює атаки на чорноморські порти - NYT
Зерновий коридор під загрозою: Росія відновлює атаки на чорноморські порти - NYT

Зерновий коридор під загрозою: Росія відновлює атаки на чорноморські порти - NYT

Росія останніми днями посилила свої атаки на інфраструктуру чорноморських портів та цивільне судноплавство, що є спробою зірвати експорт України та завдати шкоди її економіці.

Удари по кораблях були спрямовані переважно на ті, що плавають під прапорами малих країн, які навряд чи помстяться Росії. Минулого понеділка було вражено контейнеровоз під прапором Палау, повідомив український чиновник. За день до цього ракета пошкодила судно під прапором Сент-Кітс і Невіс, пише The New York Times.

Нещодавні удари по комерційних суднах спонукали Пітера Стано, головного речника із зовнішніх справ Європейської комісії, звинуватити Росію в продовженні використання поставок продовольства з України як зброї. "Росія безпосередньо націлюється на постачання продовольства людям, які найбільше його потребують", — сказав він на брифінгу для преси в четвер. "Усі ці дії є кричущими порушеннями міжнародного права і мають бути негайно припинені".

Загалом з початку вторгнення в лютому 2022 року було знищено або пошкоджено майже 300 портових об'єктів в Одесі та поблизу неї, повідомив Олексій Кулеба, віце-прем'єр-міністр з питань відновлення України.

"Цілями ворожих обстрілів є насамперед порти, цивільні судна та зерносховища", — зазначив він. За останні три місяці було здійснено майже 60 нападів, пошкоджено 177 транспортних засобів і 22 цивільні судна, написав він. Крім того, за його словами, постраждали 79 мирних жителів, у тому числі працівники портів, співробітники логістичних компаній та члени екіпажів суден.

Український уряд наголошує, що ці удари спрямовані на зменшення експортного потенціалу України, який для зерна здійснюється переважно морем. Це насамперед впливає на країни, що розвиваються, та Європу, сказав Кулеба. Загалом близько 40 країн отримують українське зерно, зокрема в Африці, Китаї та на Близькому Сході, а також у Європі, пише видання.

Підкреслення ризику для світових ринків зерна є ще одним завданням української дипломатії, оскільки вона працює над тим, щоб переконати партнерів надати більше військової допомоги для боротьби з російським вторгненням.

Джерело матеріала
loader
loader