Воєнний стан: чи планується демобілізація військових
Воєнний стан: чи планується демобілізація військових

Воєнний стан: чи планується демобілізація військових

Воєнний стан: чи планується демобілізація військових

Роз'яснення дав експерт.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення РФ. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Навесні в Україні ухвалили закон про мобілізацію. Член парламентського комітету з питань національної безпеки Федір Веніславський розповів виданню «РБК-Україна», чи можливе проведення демобілізації.

Питання демобілізації неодноразово обговорювалося в Україні. Зокрема, обговорювалася можливість демобілізації через 12, 24 та 36 місяців. Останній варіант навіть прописали у тексті законопроєкта, але перед голосуванням головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров наполягли на виключенні норми.

Це пояснювалося великими ризиками. У командуванні підкреслили, що не можна демобілізувати військових, коли російська армія тисне по всьому фронту. У результаті в законі про мобілізацію, прописали зобов'язання підготувати законопроєкт із чіткими термінами демобілізації.

Міністерство оборони і Генштаб мають завершити розробку до кінця 2024 року. Веніславський зазначив, що тема демобілізації досі не зрушила з місця.

«Жодних пропозицій від Кабміну та Міністерства оборони, яким Верховна Рада доручила внести на розгляд парламенту відповідний проєкт, жодних законопроєктів не було внесено. Але з урахуванням ситуації, за якої кількість збройних сил РФ та окупаційних військ збільшується, я думаю, навряд чи варто чекати, що питання звільнення з військової служби вирішуватиметься найближчим часом», – резюмував він.

Раніше адвокатка Марина Бекало розповіла, коли студент може отримати право на відстрочку від мобілізації.

Джерело матеріала
loader
loader