Шість країн Західних Балкан ухвалили план дій для створення спільного ринку
Шість країн Західних Балкан ухвалили план дій для створення спільного ринку

Шість країн Західних Балкан ухвалили план дій для створення спільного ринку

Прем'єр-міністри шести країн Західних Балкан на саміті Берлінського процесу в понеділок, 14 жовтня, підписали новий План дій щодо створення єдиного регіонального ринку, який є частиною плану зростання Європейського Союзу для Західних Балкан.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє балканська служба "Радіо Свобода".

Новий План дій щодо Єдиного регіонального ринку, який був підписаний у Берліні 14 жовтня, ґрунтується на результатах попереднього Плану дій на 2021-2024 роки, прийнятого на саміті Берлінського процесу 2020 року в Софії.

Серед його результатів були зниження цін на послуги роумінгу на Західних Балканах, декларація про роумінг між ЄС та Західними Балканами, відкриття "зелених коридорів" під час пандемії коронавірусу, а також низка угод для полегшення пересування громадян, студентів та експертів у регіоні.

Господар нинішнього саміту, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що новий План дій зокрема передбачає про тіснішу співпрацю у боротьбі з нелегальною міграцією.

Крім того, шість західнобалканських держав підписали угоду про доступ до вищої освіти, метою якої є підвищення мобільності студентів та забезпечення їх права на навчання в акредитованих закладах вищої освіти регіону.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн своєю чергою заявила, що країни Західних Балкан повинні отримати перші гроші в межах Плану зростання до кінця 2024 року.

"П'ять із шести програм реформ будуть ухвалені на цьому тижні, а це означає, що виплата шести мільярдів євро з Плану зростання може початися до кінця року", – сказала вона, маючи на увазі всі країни, окрім Боснії і Герцеговини.

Йдеться про Механізм реформ і зростання (Reform and Growth Facility) на суму 6 мільярдів євро, схвалений Радою ЄС у травні.

Механізм покликаний підтримати реформи та економічне зростання країн Західних Балкан, що прагнуть членства в ЄС.

Вона слугує платформою для співпраці на високому рівні між офіційними особами Албанії, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Косово, Північної Македонії та Сербії, а в центрі уваги – створення спільного регіонального ринку, на якому проживає близько 18 мільйонів людей.

Читайте також, чому Західні Балкани можуть перетворитися на основну проблему на шляху України в ЄС.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader