Влада Венесуели анулювала паспорти десятків активістів і журналістів
Влада Венесуели анулювала паспорти десятків активістів і журналістів

Влада Венесуели анулювала паспорти десятків активістів і журналістів

Влада Венесуели анулювала паспорти десятків активістів і журналістів

Це менш політично ризиковий, але ефективний спосіб бротьбі із опозицією.

Венесуела анулювала паспорти десятків журналістів і активістів після того, як Ніколас Мадуро оголосив про свою перемогу на виборах. Правозахисні групи вважають це частиною посилення кампанії репресій проти опонентів авторитарного президента, пише Financial Times. 

Паспорти щонайменше 40 осіб, здебільшого журналістів і правозахисників, були анульовані без пояснення причин, повідомляє газета з посиланням на правозахисну групу Laboratorio de Paz, що базується в Каракасі.

Правозахисники попередили, що кількість людей, у яких анулювали паспорти, ймовірно, буде набагато більшою через страх венесуельців повідомляти про ці випадки.

Документи було вилучено у людей, які намагалися вилетіти  з головного аеропорту країни.

На відміну від вбивства чи тортур, які мають більш високу політичну ціну, уряд виявив, що анулювання паспорта є ефективним способом нейтралізації та приглушення критичних голосів з мінімальними зусиллями, повідомляє видання з посиланням на Рафаеля Ускатегі, співдиректора правозахисної групи.

Влада країни вдалася до репресій у відповідь на антиурядові протести, які спалахнули після визнання Верховним судом перемоги Мадуро на президентських виборах, які не визнали багато країн, зокрема США та ЄС.

Контрольована урядом Центральна виборча комісія оголосила Мадуро переможцем виборів 28 липня, заявивши, що той набрав 51% голосів проти 43% у кандидата від опозиції Едмундо Гонсалеса. Верховний суд, так само підконтрольний Мадуро,ратифікував результат. Але опозиція оприлюднила протоколи виборчих дільниць, які показують, що Гонсалес переміг з перевагою два до одного.

Про ситуацію у Венесуелі розповідав Володимир Кравченко в статті «Венесуельська карта Путіна».

Джерело матеріала
loader