Аграрне підприємство відсудило у Міноборони компенсацію за вибухи на військових складах
Аграрне підприємство відсудило у Міноборони компенсацію за вибухи на військових складах

Аграрне підприємство відсудило у Міноборони компенсацію за вибухи на військових складах

Аграрне підприємство відсудило у Міноборони компенсацію за вибухи на військових складах

Мова йде про події 2018 року. 

Господарський суд міста Києва прийняв рішення стягнути з однієї з військових частин на користь сільськогосподарського ТОВ "Інтер" 8,6 млн грн. Оскільки в результаті вибухів та пожежі на військових складах у Чернігівській області в 2018 році підприємству було завдано чималі збитки. Про це свідчить рішення суду від 24 вересня.

В справі йдеться, що 9 жовтня 2018 року мали місце: вибухи боєприпасів на території 6-го арсеналу Міністерства оборони України поблизу смт. Дружба в Ічнянському районі Чернігівської області, а також пожежа на комплексі будівель елеватора, який належить "Інтеру".

Йдеться про вибухи у військовій частині, номер якої прихований у судовому реєстрі. 

Сільськогосподарське підприємство стверджувало, що в результаті пожежі у військовій частині повністю знищено:

  • зерносушарку Brice-Baker SCN-16/72 2014 року випуску;
  • конвеєр ТСЦ-400/28м 2014 р.в.;
  • конвеєр ТСЦ-400Н/13,5м
  • оперативну ємність для зерна місткістю 120 т;
  • 200 т кукурудзи урожаю 2018, яка була завантажена до сушильної камери та оперативної ємності зерна.

"Інтер" намагався через суд відшкодувати 10 млн грн збитків. Справа у суді розглядалась неодноразово. У 2021 році Верховний суд відправив її на новий розгляд до Господарського суду Києва. 

Суд встановив, що протиправність поведінки Міноборони полягає у небезбечному збереженні та утриманні арсеналу боєприпасів. Тому військова частина, що володіла військовим майном, яке і спричинило пожежу, відповідальна за завдані аграріям збитки.

Водночас згідно з іншим експертним висновком, проведеним Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, мова йде про завдану шкоду у розмірі 8,6 млн грн (а не 10 млн грн).

Крім того, аграрії не довели факт завантаження/перебування кукурудзи урожаю 2018 року саме у кількості 200 т. в сушильній камері та оперативній ємності для зерна. 

В результаті, суд стягнув з військової частини 8,6 млн грн завданих "Інтеру" збитків, а також 129 тис грн судового збору та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 17 тис грн. 

Згідно з даними youcontrol, власниками СТОВ "Інтер" є Валерій Куліч та Ірина Тимофіївна Атрошенко, дружина ексмера Чернігова Владислава Атрошенка.  6 червня 2023 року Атрошенка звільнили з посади міського голови за рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду.

Джерело матеріала
loader