Роман Пальчиков розповів, хто платить за розмінування України
Роман Пальчиков розповів, хто платить за розмінування України

Роман Пальчиков розповів, хто платить за розмінування України

Про це він розповів у програмі «Особистість з Сергієм Дойком».

«Ні, не зменшується. Скажу більше, певні конференції проводяться вже по другому разу. Міжнародна донорська конференція у Загребі була, вона теж уже вдруге проводиться, 17 жовтня розпочнеться в Лозанні Конференція з протимінної діяльності в Україні. Це заплановані заходи, міжнародні партнери і донори бачать на роки цей процес», - розповідає Роман Пальчиков.

Щодо фінансової складової, зазначає він, то задекларовано, що донори вже надали допомогу на 700 млн доларів. Однак, зауважує експерт, ці кошти не йдуть прямо на розмінування, їх витратили на закупівлю та передачу державним установам, які займаються гуманітарним розмінуванням, техніки та обладнання, бо людський ресурс у нас потужний, а от технічного забезпечення бракувало, потрібні біли різні машини.

«Тобто кошти витрачені великі, покращена матеріальна база (звичайно, не можна казати, що вона ідеальна), але залишається ще необхідність фінансування самих робіт. І щодо операторів протимінної діяльності, то це звичайні комерційні організації, і мета їхньої роботи – це отримання прибутку», - пояснює Роман Пальчиков.

Раніше, розповідає він, працювала державна програма, за якої 20% коштів сплачував власник земельної ділянки, яка розміновується, а 80% компенсувала держава, тільки ось цей алгоритм не спрацював, бо часто йдеться про деокуповані території, де господарства зруйновані, і навіть ці 20% людині знайти було важко. Як повідомляє експерт, після певних консультацій і звернень цю програму переглянули, тепер держава відшкодовує 100% вартості розмінування.

Джерело матеріала
loader
loader