Зеленський зустрівся з Понтифіком у Ватикані: деталі переговорів
Зеленський зустрівся з Понтифіком у Ватикані: деталі переговорів

Зеленський зустрівся з Понтифіком у Ватикані: деталі переговорів

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з Папою Римським Франциском у Ватикані 11 жовтня 2024 року. Зустріч відбулася в Апостольському палаці, де обговорювалися важливі питання щодо ситуації в Україні та гуманітарної допомоги.

Зеленський подякував Понтифіку за молитви за мир в Україні, духовну підтримку українського народу та гуманітарну допомогу. Президент також відзначив участь Ватикану в першому Саміті миру та розповів про роботу над реалізацією Формули миру.

Особливу увагу було приділено питанню полонених та депортованих українців. Зеленський повідомив про майбутню конференцію щодо повернення полонених, яка відбудеться 30-31 жовтня в Канаді на рівні міністрів, та запросив представника Ватикану взяти участь у цьому заході.

Президент наголосив на складній ситуації з полоненими, зазначивши, що серед них є поранені, важкохворі, жінки та діти. Він також звернув увагу на проблему примусового переселення та депортації українських дітей Росією.

Зеленський окремо підняв питання полонених журналістів, зокрема згадавши про загибель у російському полоні української журналістки Вікторії Рощиної. Він попросив Папу Римського сприяти поверненню додому українських журналістів, громадських діячів та керівників громад з окупованих територій.

За словами Президента, в російському полоні перебувають понад 400 жінок, а загальна кількість цивільних полонених, підтверджена Міжнародним комітетом Червоного Хреста, становить 1700 осіб. Проте Зеленський припускає, що реальна цифра може бути значно більшою.

Глава держави також зазначив, що майже всі, хто повертається з полону, потребують медичної допомоги та тривалої реабілітації.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader