Перенесений, але не скасований: що потрібно знати про 25-й "Рамштайн"
Перенесений, але не скасований: що потрібно знати про 25-й "Рамштайн"

Перенесений, але не скасований: що потрібно знати про 25-й "Рамштайн"

12 жовтня у німецькому Рамштайні мало відбутися 25-те засідання Контактної групи з оборони України, де очікувалося велике представництво лідерів країн-союзників та прийняття серйозних рішень. Але природа скоригувала цю зустріч, і засідання перенесено. Чому – у питаннях та відповідях Коротко про.

Головні питання зустрічі

Основна увага мала бути приділена сигналу того, що військова та фінансова підтримка уряду в Києві продовжуватиметься.

А головною темою зустрічі мав стати план перемоги, який президент України Володимир Зеленський мав намір подати нашим західним союзникам. До речі, газета The Times повідомляла, що план перемоги Зеленського складається з чотирьох ключових пунктів, серед яких гарантії безпеки, операція в Курській області, постачання зброї та фінансова допомога.

Тут же могла порушуватися тема можливого перемир'я та умови вступу України до НАТО. Видання The Washington Post підтвердило, що на зустрічі Контактної групи, коли б вона не відбулася, очікуються конкретні кроки для членства України в НАТО.

Також українська сторона очікує, що Вашингтон нарешті дасть добро на удари далекобійною зброєю по території Росії. Генеральний секретар НАТО Марк Рютте на пресконференції у Києві зазначив, що на засіданні обговорять із президентом США Джо Байденом питання дозволу застосовувати далекобійну зброю по військових об'єктах у Росії.

Кого чекали

Скликав цей "Рамштайн" президент США Джо Байден, який закінчує свою каденцію. Тому це точно не була б чергова чи прохідна подія. До того ж, вона планувалася на тлі виборів у Сполучених Штатах і могла стати додатковим плюсом у передвиборчих перегонах демократів.

І очолити засідання мав особисто Джо Байден.

Крім нього, на зустрічі повинні були бути канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер, а також ще приблизно 20 інших лідерів країн, включаючи прем'єр-міністрів Італії, Польщі та Канади.

Чому переносять

Джо Байден скасував візит через сильний ураган "Мілтон" у штаті Флорида, який може стати найруйнівнішим за всю історію США. Зокрема, стало відомо і про те, що через це засідання не відвідає і державний секретар Ентоні Блінкен.

"Це була б дуже важлива зустріч, і ми готувалися до неї з усіх боків. Вона буде перенесена. Але я маю сказати абсолютно відверто, що якби такі урагани вирували в моїй країні, то я також прийняв би таке рішення", - заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Коли тепер може відбутися новий "Рамштайн"

Як повідомляє «Радіо «Свобода» із посиланням на джерела в урядових колах країн-союзників, нова дата – визначається. Існує можливість об'єднати із зустріччю міністрів оборони НАТО 17-18 жовтня.

Попереднє засідання у форматі "Рамштайн" відбулося 6 вересня. За його підсумками США, Іспанія, Нідерланди, Німеччина, Канада, Британія та інші країни-союзники виділили ЗСУ нові пакети допомоги.

Незалежно від "Рамштайну"

Яку нову зброю отримає Україна від США

Президент США Джо Байден уже оголосив про новий пакет оборонної допомоги Україні на загальну суму 7,9 млрд доларів та про рішення вперше надати Силам оборони України далекобійні авіабомби Joint Standoff Weapon, які підходять для винищувачів F-16.

"Завдяки цим діям моє послання чітке: Сполучені Штати нададуть Україні підтримку, необхідну для перемоги у цій війні", – заявив Байден.

Joint Standoff Weapon – тактична плануюча керована авіаційна бомба, яка вражає стаціонарні та рухливі цілі за межами зон ППО. Дальність ураження мети 110 – 130 км, довжина боєприпасу – 4 м, а вага – 483 кг. Бомба має "ракетне" позначення. Це означає, що у разі оснащення ракетним двигуном JSW перетворюється на крилату ракету з дальністю польоту до 560 км.

Зброя має систему GPS-навігації та інерційну систему управління, за рахунок чого боєприпаси можуть вражати цілі як на суші, так і у воді. Її носіями можуть бути літаки різних типів: F-15, F-16, F/A-18 та F-35.

Також Джо Байден доручив Міноборони США відремонтувати та передати Україні додаткову систему протиповітряної оборони Patriot та додаткові ракети до неї. Крім того, Пентагону доручено розширити навчання українських пілотів F-16 – 2025 року планують підготувати ще 18 осіб.

"Це ґрунтується на моєму рішенні на початку цього року перенаправити експорт ППО США до України, що забезпечить Україну сотнями додаткових ракет Patriot та AMRAAM протягом наступного року і допоможе Україні захистити свої міста та людей", - сказав він.

Теги за темою
Німеччина
Джерело матеріала
loader