Нетаньяху веде ризиковану гру на Близькому Сході - ЗМІ
Нетаньяху веде ризиковану гру на Близькому Сході - ЗМІ

Нетаньяху веде ризиковану гру на Близькому Сході - ЗМІ

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху опинився під значним тиском, готуючи обіцяний удар у відповідь на атаку Ірану.

Стратегія Нетаньяху полягає у "домінуванні ескалації" - переконанні ворогів, що він готовий на все заради перемоги. В єрусалимському сленгу "Бібі" порівнюють з "хлопцем у барі для гри в нарди з розбитою пляшкою араку і шаленими очима, з яким ніхто при здоровому глузді не буде зв'язуватися". Це знаходить підтримку не лише серед його основних прихильників (так званих "бібістів"), а й у частини ліберального Ізраїлю, пише The Telegraph.

Військове керівництво Ізраїлю схвалює новий підхід Нетаньяху, який демонструє готовність до повномасштабної війни замість короткострокових операцій. Його тактика поступової ескалації дозволяє внутрішнім скептикам та міжнародним союзникам адаптуватися до нової реальності. Експерти відзначають, що Нетаньяху майстерно балансує у відносинах з президентом США Джо Байденом, "як з жабою в каструлі, іноді зменшуючи вогонь, але завжди нагріваючи воду".

Зокрема, серед ключових подій останніх місяців:

13 квітня 2024: Перший прямий удар Ірану по Ізраїлю, який був заздалегідь анонсований, що дозволило альянсу під керівництвом США збити майже всі 300 дронів та ракет.
31 липня 2024: Вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані. Очікувана атака Ірану у відповідь не відбулася.
Вересень 2024: Атака на Бейрут і подальший наступ на Хезболлу в Лівані.
Вбивство лідера Хезболли Хасана Насралли, що призвело до зростання популярності Нетаньяху.

Однак ситуація різко змінилася після вбивства шести людей терористами в Тель-Авіві та масованого ракетного обстрілу Ізраїлю з боку Ірану, під час якого було вражено дві військові бази, з більш ніж 30 ракетами, що влучили в одну авіабазу.

Нетаньяху знову опинився під тиском, і його прихильники закликають до рішучих дій, включаючи удари по ядерних об'єктах Ірану. Нафталі Беннет, суперник Нетаньяху, закликає до удару по ядерних об'єктах Ірану, а "бібісти" підтримують цю ідею, кажучи "просто закінчіть це".

Проте є обмеження. Так, президент США Джо Байден виключив підтримку ударів по ядерних або нафтових об'єктах Ірану. У квітні він сказав Нетаньяху, що той буде "сам по собі", якщо не послухається американських порад щодо Ірану. Крім того, західні країни побоюються втягнення в нову регіональну війну, вважаючи загрозу з боку Ірану керованою, як це було десятиліттями. Їхній найбільший страх - повторення ситуації в Іраку.

Нетаньяху стоїть перед складним вибором: продовжувати ескалацію чи шукати шляхи деескалації конфлікту. Складність полягає в тому, що важко зійти з "драбини ескалації", коли ви вже почали підніматися, як з військової, так і з політичної точки зору.

Джерело матеріала
loader