Україна відновила експорт металобрухту до проросійського Придністров’я
Україна відновила експорт металобрухту до проросійського Придністров’я

Україна відновила експорт металобрухту до проросійського Придністров’я

У серпні 2024 року Україна зробила неоднозначний крок, відновивши експорт металобрухту до Придністров'я - самопроголошеної республіки на території Молдови, яка де-факто контролюється Росією.

Це є першим відвантаження українського металобрухту до ПМР з початку широкомасштабної війни, свідчать дані Державної митної служби України, передає Мінпром.

Ця перша поставка в обсязі 276 тонн брухту виконана в межах контракту, укладеного 8 травня 2024 року між українською юридичною особою ТОВ "Д-Камет" та Молдавським металургійним заводом (м. Рибниця, Придністров’я), що належить російським власникам.

Водночас, згідно з експортними документами, країною призначення цього металобрухту вказана республіка Молдова. При цьому, ТОВ "Д-Камет" сплатило до державного бюджету України експортне мито у розмірі 10 євро з кожної тонни партії металобрухту.

Відновлення експорту українського металобрухту до Придністров'я стане додатковим джерелом валютних надходжень та підтримає українських заготівельників металобрухту. Разом з тим, є ризик підвищення цін на металобрухт на внутрішньому ринку. Проте експорт металобрухту може розглядатися як непряма підтримка економіки регіону, контрольованого Росією.

Джерело матеріала
loader