Картопля дорожче 50 гривень: чому ціни злетять і що буде з іншими овочами
Картопля дорожче 50 гривень: чому ціни злетять і що буде з іншими овочами

Картопля дорожче 50 гривень: чому ціни злетять і що буде з іншими овочами

Ціни на картоплю в Україні можуть сягнути 50-55 гривень за кілограм цієї зими, прогнозує аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

В ефірі Українського радіо експерт зазначив, що наразі оптова ціна на картоплю коливається в межах 19-22 гривень за кілограм, а в магазинах вона вже коштує 30-35 гривень.

"Зараз середня ціна картоплі на гуртовому ринку сягає приблизно 19-22 грн за кілограм, а в супермаркетах вона вже коштує в діапазоні 30-35 грн. І це при тому, що ми тільки заходимо в першу половину жовтня", - зазначив Гопка.

За словами аналітика, на зростання цін вплинули посуха та твердий ґрунт, що завадили повноцінному збору врожаю в деяких регіонах. "Це не другий врожай. Це перший врожай, який не змогли повноцінно зібрати через твердий ґрунт. Загалом це стосується більше Центральної і Східної України", - пояснив експерт.

Ціни на картоплю / Фото: Freepik
Ціни на картоплю / Фото: Freepik

Щодо інших овочів, Гопка прогнозує, що ціна на цибулю не буде рекордно високою. "Я не думаю, що цибуля буде історично бити рекорди, як у нас це вже було. Вона тримається на доволі-таки непоганому рівні, зараз оптова ціна – 15 грн за кілограм", - зазначив він.

Експерт також додав, що ціни на моркву будуть коливатися між цінами на цибулю та картоплю. Водночас він попередив, що значного зниження цін не очікується через підвищення податків та подорожчання пального.

Щодо фруктів, Гопка зазначив, що цього року в Україні був хороший урожай яблук та кісточкових. Однак ціни на зимові сорти яблук зростають через збільшений попит на зовнішніх ринках та витрати на зберігання.

Джерело матеріала
loader