Нові правила іпотеки "єОселя": хто може отримати кредит на квартиру у новобудові
Нові правила іпотеки "єОселя": хто може отримати кредит на квартиру у новобудові

Нові правила іпотеки "єОселя": хто може отримати кредит на квартиру у новобудові

Кабінет Міністрів України оновив вимоги до житла, яке можна придбати за державною програмою іпотечного кредитування "єОселя". Основна зміна стосується того, що тепер більшість громадян зможуть купувати житло лише в новобудовах або в будинках, яким не більше трьох років.

Міністерство економіки повідомляє, що нововведення впроваджено з метою стимулювання розвитку будівельної галузі та підвищення доступу громадян до якісного та сучасного житла. Програма "єОселя" від початку була орієнтована на допомогу громадянам, які не мають власного житла або прагнуть поліпшити свої житлові умови.

Прибирання оселі. Фото: Pexels

Раніше в Києві та обласних центрах можна було купити в іпотеку житло, збудоване не більше 10 років тому. Тепер ця можливість залишиться лише для переселенців, ветеранів, військових, правоохоронців, медиків, учителів та науковців у регіонах, постраждалих від війни.

До цих регіонів належать Чернігівська, Сумська, Харківська, Запорізька та Херсонська області. У цих областях через бойові дії було значно пошкоджено або зруйновано багато житлових об'єктів, і нові будівництва йдуть повільніше. Тому там дозволяється придбання житла, збудованого до 10 років тому.

Кредит у банку, кадр з відео

Мета таких змін — підтримати будівельну та суміжні галузі, що постраждали від війни, та одночасно забезпечити українців доступним житлом. Нові вимоги сприятимуть розвитку будівельного ринку й стимулюватимуть інвестування в нові житлові проєкти, що також допоможе створити нові робочі місця та зміцнити економіку.

У Міністерстві економіки пояснили, що ці зміни набудуть чинності через 30 днів після їхньої офіційної публікації. Однак для внутрішньо переміщених осіб нові норми почнуть діяти з 18 грудня 2024 року.

Фото: Міністерство юстиції України

Програма "єОселя", що діє з жовтня 2022 року, набирає популярності серед українців, пропонуючи доступні іпотечні кредити. У липні 2024 року банки видали 694 кредити на суму 1,2 млрд грн. Порівняно з червнем 2024 року кількість іпотек зросла на 18,2%, а з липнем 2023 року — на 36,4%.

Крім того, Знай.ua повідомляв, українці можуть взяти іпотеку під смішні відсотки: як отримати житло майже за копійки

Джерело матеріала
loader
loader