СБУ відкрила справу на режисерку фільму «Росіяни на війні» Трофимову
СБУ відкрила справу на режисерку фільму «Росіяни на війні» Трофимову

СБУ відкрила справу на режисерку фільму «Росіяни на війні» Трофимову

В Україні відкрили кримінальну справу щодо режисерки документального фільму «Росіяни на війні» Анастасії Трофимової. Про це 7 жовтня повідомив народний депутат, голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

- Сьогодні дізнався, що за моїм зверненням Служба безпеки розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування та визнання правомірною російської агресії). Стежимо за перебігом, — написав він у своєму Telegram-каналі.

Нардеп також опублікував відповідь першого заступника генерального прокурора Олексія Хоменка на своє звернення. У листі сказано, що досудове розслідування СБУ розпочала 3 жовтня.

Юрчишин зазначив, що Анастасія Трофимова незаконно перетнула державний кордон України разом із російськими військами та випустила фільм, у якому російських окупантів “подають із людським обличчям”. 

- Трофимова проживає в Канаді і зняла матеріал за кошти платників податків Канади. Минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, а також обговорили загрози, які несе російська дезінформація. Вдячний за реакцію, але хочеться досягти жорсткішого покарання за порушення українського Закону. І саме Україна має першою порушити справу Трофимової, — заявив він.

Фото: t.me/yar_yurchyshyn

  • 26 вересня народний депутат Ярослав Юрчишин подав заяву до Офісу Генерального прокурора та Служби безпеки України та попросив відкрити справу на режисера документального фільму «Росіяни на війні».
  • 16 вересня Міністерство культури та стратегічних комунікацій України повідомило, що Анастасію Трофімову включили до списку осіб, які загрожують національній безпеці України.
  • Прем'єра фільму російсько-канадського режисера відбулася 5 вересня на 81-му Венеціанському кінофестивалі.
Теги за темою
СБУ Канада фільм
Джерело матеріала
loader