«Джеймс Вебб» розповів про походження супутника Плутона
«Джеймс Вебб» розповів про походження супутника Плутона

«Джеймс Вебб» розповів про походження супутника Плутона

«Джеймс Вебб» розповів про походження супутника Плутона

На Хароні знайшли діоксид вуглецю та перекис водню.

Вчені за допомогою телескопа «Джеймс Вебб» виявили на супутнику Плутона Хароні діоксид вуглецю та перекис водню. Вони можуть розповісти про те, як з'явився цей місяць, повідомляє Live Science.

«Наше дослідження показує, що поверхня Харона зберігає свідчення свого формування через наявність вуглекислого газу, а також ознаки процесів опромінення, на які вказує присутність перекису водню. Ці відкриття розширюють відомий склад Харона, який включає водяний лід, види, що містять аміак, та органічні матеріали, відповідальні за його сірий та червоний колір», - заявила провідний автор дослідження Сільвія Протопапа з Південно-Західного дослідницького інституту (SwRI).

Діаметр Харона складає 1207 кілометрів, він і Плутон розташовуються в поясі Койпера, кільці крижаних уламків, комет і карликових планет, які також називають транснептуновими об'єктами (ТНО), на краю Сонячної системи. На відміну від багатьох великих об'єктів у поясі Койпера, поверхня Харона не прихована летючими льодами, такими як метан. Тобто вона надає важливі дані про те, як на ці небесні тіла впливає сонячне світло та утворення кратерів.

«Поверхня Харона, як показала місія New Horizons, має численні кратери, оточені яскравими викидами, багатими водяним льодом і сполуками, що містять аміак. Ці геологічні особливості припускають, що матеріали з-під поверхні були оголені внаслідок ударних подій, що дає змогу заглянути до складу надр місяця», - пояснила Протопапа.

На думку вчених, верхній шар вуглекислого газу був викинутий зсередини і є наслідком ударів метеоритів об поверхню Плутона. Протопапа додала, що дослідники очікували побачити вуглекислий газ, оскільки він є присутнім в областях протопланетного диска, з якого утворилася система Плутона. Той факт, що вуглекислий газ не був виявлений космічним апаратом NASA New Horizons, коли він відвідав Плутон і зробив знімки Харона у 2015 році, деякий час турбував вчених.

Чого вчені не очікували, це виявити перекис водню. Це навело дослідників на думку про те, що багата водяним льодом поверхня найбільшого супутника Плутона активно змінюється під впливом ультрафіолетового світла від Сонця, енергійних частинок сонячного вітру і потоків заряджених частинок за межами Сонячної системи, які називаються «галактичними космічними».

«Перекис водню утворюється з комбінації сусідніх гідроксид-іонних радикалів, які виникають при розпаді молекул води через вхідні іони, електрони або фотони. Наша команда провела нові лабораторні вимірювання, щоб підтвердити, що перекис водню може генеруватися навіть у присутності вуглекислого газу», - продовжила Протопапа.

Раніше вчені розповіли про походження гігантського "серця" на поверхні Плутона.

Джерело матеріала
loader