Дострокові пенсії за віком: кому не доведеться працювати до 60 років
Дострокові пенсії за віком: кому не доведеться працювати до 60 років

Дострокові пенсії за віком: кому не доведеться працювати до 60 років

Вихід на пенсію за віком в Україні можливий по досягненню 60 років та за умови наявності достатнього страхового стажу. Однак деякі громадяни можуть піти на заслужений відпочинок набагато раніше та з меншим стажем. Про це нагадує Пенсійний фонд.

Деякі категорії українців мають право на достроковий вихід на пенсію за віком. У певних випадках можна оформити пенсію на 5 років раніше, а деколи й на 20 років.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ

Хто може вийти на пенсію достроково

Особи, хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), диспропорційні карлики можуть вийти на заслужений відпочинок на спрощених умовах. Чоловіки після досягнення 45 років та за наявності не менше 20 років стажу, жінки – після 40 років та за наявності мінімум 15 років стажу.

Громадяни з інвалідністю по зору І групи також мають право на дострокову пенсію. Чоловіки можуть вирушати на відпочинок з 50 років за наявності не менше 15 років стажу, а жінки – з 40 років та за наявності мінімум 10 років стажу.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

З 50 років та за наявності мінімум 15 років стажу виходити на пенсію за віком можуть жінки, які народили та виховали до 6-річного віку п'ятьох або більше дітей. Також таке право мають матері осіб з інвалідністю та тяжко хворих дітей, яким інвалідність не встановлена.

Спеціальні умови виходу на пенсію діють для учасників бойових дій та осіб, які набули інвалідності внаслідок війни. Чоловіки можуть вийти на заслужений відпочинок з 55 років за наявності не менше ніж 25 років стажу, а жінки з 50 років зі стажем не менше 20 років.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, пенсію можна збільшити: у ПФУ розповіли, як забезпечити собі спокійнішу старість.

Теги за темою
пенсії
Джерело матеріала
loader
loader