Навчання у школах на грані колапсу: молодь не хоче навчати дітей
Навчання у школах на грані колапсу: молодь не хоче навчати дітей

Навчання у школах на грані колапсу: молодь не хоче навчати дітей

Менторство може стати ключем до залучення молодих вчителів у школи, адже їх середній вік нині становить 46 років. Молодь не поспішає обирати цю професію- лише п’ята частина випускників педагогічних університетів працює в школах.

Ситуацію погіршила війна, яка змусила багатьох педагогів евакуюватися. Щоб підвищити престиж роботи в школах та полегшити вхід у професію, українські освітяни запустили програму MentorMe. Її мета — створити інноваційний підхід до підготовки вчителів, що відповідає сучасним викликам та покращує якість навчання.

Вчитель перевіряє домашнє завдання. Фото:вільні джерела

Проєкт передбачає партнерство між університетами і школами, щоб налагодити ефективну взаємодію між студентами, вчителями-наставниками та учнями. Основні елементи MentorMe — це дуальна освіта, менторство, індивідуалізація навчання, розвиток соціально-емоційних навичок і проектна діяльність.

Школярі 11 класу. Фото: вільні джерела

У програмі беруть участь 6 шкіл і два університети: Столичний університет імені Гринченка та Державний університет імені Драгоманова. MentorMe об'єднує 32 менті, 17 менторів і понад 200 студентів, які брали участь в онлайн-зустрічах.

Студенти ВНЗ. Фото: facebook

Координатор проєкту Владислав Штегельський зазначив, що ментори — справжні професіонали, які підтримують студентів у всіх аспектах адаптації до шкільного життя, допомагаючи розвивати лідерські якості та впевненість у собі. Протягом року 31 студент отримав менторську підтримку і набув реального досвіду в школах, розвінчуючи стереотипи про професію вчителя.

Алла Демченко, координаторка програми наставництва "Освіторія", назвала MentorMe першим кроком до трансформації підготовки вчителів. Наступним кроком стане "Педагогічний навігатор" — нова пілотна програма. Вона підкреслила, що у світі бракує понад 40 мільйонів педагогів, і вирішення цієї проблеми має стати пріоритетом, адже економічні втрати від недоучених фахівців величезні. Ініціативи, такі як MentorMe, можуть допомогти вирішити цю кризу.

Раніше ми повідомляли,російську мову хочуть заборонити у школі, та чому це дуже добре для країни?

День вчителя в Україні, що дарувати та коли святкувати- детальніше на Знай.ua.

Джерело матеріала
loader
loader